Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter handlar till exempel om rätten till
- mödrahälsovård och gynekologisk hälsovård
- säkra aborter och att planera sitt barnafödande
- njutbara och säkra sexuella upplevelser fria från tvång
- tillgång till preventivmedel och sexualundervisning
- att få bestämma över sin egen sexuella identitet, könsidentitet och könsuttryck.
Mödrahälsovård och förlossningsvård
Vi har tagit fram kunskapsstöd som vänder sig till dig som möter patienter före eller under en graviditet, vid en förlossning eller den första tiden efter en förlossning. Kunskapsstöden är en del av vårt samlade nationella stöd till förlossningsvården, som vi publicerar i flera steg på uppdrag av regeringen. Just nu arbetar vi med att ta fram nationella riktlinjer för förlossningsvård.
Statistik om mödrahälsovård och förlossningsvård
Rapporter om förlossningsvård
Stöd om amning
Nationella riktlinjer för endometrios och vulvodyni
I Socialstyrelsens nationella riktlinjer får du bland annat veta vilka behandlingar och metoder som är viktigast att satsa på eller avveckla. Vi utvärderar också kvaliteten inom våra riktlinjeområden och uppdaterar dem kontinuerligt. I ett riktlinjepaket ingår rekommendationer, indikatorer, målnivåer och utvärderingar.
Vi har tagit fram riktlinjer för endometrios och provocerad vulvodyni.
Klimakteriebesvär
Klimakteriet kan göra att kvinnor upplever både kroppsliga och psykologiska problem som sömnsvårigheter, depression och nedsatt förmåga att arbeta. Hormonbehandling kan hjälpa, men att ha sunda levnadsvanor är också viktigt för att lindra obehagen.
Levnadsvanornas betydelse för lindring av klimakteriebesvär
Screeningprogram för bröstcancer och livmoderhalscancer
Socialstyrelsen har tagit fram rekommendationer om screening för bröstcancer och livmoderhalscancer. Det gör vi för att nå nationell samordning för screeningen och skapa förutsättningar för en god och jämlik vård.
Mer om screening
Könsdysfori
Könsdysfori är när det vid födseln registrerade könet inte stämmer överens med könsidentiteten och det leder till ett lidande eller en försämrad möjlighet att fungera i vardagen. Vi har tagit fram nationella kunskapsstöd för både barn och unga och vuxna med könsdysfori som ger rekommendationer och vägledning för utredning och behandling.
Nationella kunskapsstöd om könsdysfori
Könsstympning av flickor och kvinnor
Kvinnlig könsstympning är olagligt i Sverige, oavsett om det görs i Sverige eller utomlands. Hälso- och sjukvården spelar en viktig roll för att förebygga att kvinnor och flickor som bor i Sverige utsätts för könsstympning. För att förebygga könsstympning är det viktigt att hälso- och sjukvårdspersonal har kunskapen om detta.
Mer om könsstympning
Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck
Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck är ett allvarligt samhällsproblem som kan leda till fysisk och psykisk ohälsa för den som utsätts. Det är också ett jämställdhetsproblem eftersom det hindrar kvinnor som utsätts för våld från att utöva sina mänskliga rättigheter och friheter.
Socialstyrelsen arbetar för att stödja socialtjänsten och hälso- och sjukvården i deras arbete med att förebygga och upptäcka våld, skydda våldsutsatta och följa upp arbetet.