SK-kurser (specialistkompetenskurser)
Om SK-kurser
SK-kurserna utgör en del av det totala utbudet av kurser som vänder sig till läkare under specialiseringstjänstgöring. Kurserna är anpassade efter senaste versionen av Socialstyrelsens föreskrifter om läkarnas specialiseringstjänstgöring (SOSFS 2015:8) och bidrar till att uppfylla de kompetenskrav som finns i deras målbeskrivningar för respektive specialitet.
SK-kurserna upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling. Inför varje ny upphandlingsomgång genomförs en behovsanalys för att se vilka kurser som är aktuella att efterfråga. En ny kurskatalog publiceras i augusti varje år.
Det är kursgivarna som står för kursinnehållet och bestämmer målgruppen för kurserna. Socialstyrelsen sköter ansökan och antagning till kurserna, vilket sker två gånger per år.
Varje år finansierar staten omkring 110 SK-kurser vilket motsvarar 3 000–4 000 kursplatser.
Ansökan och antagning till SK-kurser
Socialstyrelsen ansvarar för antagningen och fördelningen av kursplatser till SK-kurser. Du ansöker till kurserna via vår ansökningsportal två gånger om året. Läs igenom informationen om ansökan och antagning till SK-kurser innan du skickar in din ansökan.
Två ansökningsperioder
De kurser som går under vårterminen söker du senast 1 oktober året innan och de kurser som går till hösten söker du senast 1 maj samma år. Aktuella rest- och reservplatser finns listade i ansökningsportalen för SK-kurser. Där hittar du också information om aktuell ansökningsperiod.