Kvinnors hälsa
Endometrios
Socialstyrelsens riktlinjer för vård vid endometrios vänder sig både till dig som är beslutsfattare och till dig som arbetar inom området. De omfattar bland annat
- insatser vid tidiga symtom
- diagnostik
- farmakologisk, icke-farmakologisk och kirurgisk behandling
- graviditetsrelaterad smärtlindring
- uppföljning
- betydelsen av ett multiprofessionellt omhändertagande.
Nationella riktlinjer om endometrios
Det finns även ett kompletterande stöd i form av webbutbildning och informationsmaterial om vård vid endometrios.
Mycket mensvärk kan bero på endometrios
Förlossningsvård
Vi har tagit fram ett kunskapsstöd vänder sig framför allt till dig som möter gravida och nyförlösta i någon del av vårdkedjan under graviditet, förlossning och första tiden efter förlossning. Vissa delar vänder sig även till dig som är beslutsfattare inom området.
Kunskapsstöd om förlossningsvård
Just nu arbetar vi med nationella riktlinjer för förlossningsvård. De ingår i ett regeringsuppdrag om ett sammanhållet nationellt stöd för förlossningsvården, där vi också tar fram ett kunskapsstöd till vårdpersonal.
Nationella riktlinjer om förlossningsvård
Socialstyrelsen har tillsammans med Nationella vårdkompetensrådet fått i uppdrag av regeringen att ta fram förslag som ska säkra framtidens kompetensförsörjning av barnmorskor.
Kunskapsstöd om förlossningsvård
Tillhörande dokument och bilagor
Klimakteriebesvär
Klimakteriet präglas hos många kvinnor av kroppsliga och psykologiska besvär som kan leda till sömnsvårigheter, depressiva känslor och nedsatt arbetsförmåga. Hormonpreparat kan lindra besvären men sunda levnadsvanor har stor betydelse för att obehagen ska minska.
Levnadsvanors betydelse för lindring av klimakteriebesvär
Könsstympning av flickor och kvinnor
Kvinnlig könsstympning är förbjuden enligt svensk lag oavsett om den sker i Sverige eller utomlands. Hälso- och sjukvården har en viktig roll när det gäller att förebygga att kvinnor och flickor som bor i Sverige utsätts för könsstympning, här eller utomlands. Kunskap om könsstympning av flickor och kvinnor hos hälso- och sjukvårdspersonalen är viktigt för det förebyggande arbetet.
Könsstympning och omskärelse av flickor och kvinnor
Om könsstympning av flickor och kvinnor på Kunskapsguiden
Screeningprogram för bröstcancer och livmoderhalscancer
Socialstyrelsen har tagit fram rekommendationer om screening för bröstcancer och livmoderhalscancer. Det gör vi för att nå nationell samordning för screeningen och skapa förutsättningar för en jämlik vård.
Bröstcancer – screening med mammografi
Livmoderhalscancer – screening
Vulvodyni (vestibulit)
Vi har tagit fram ett kunskapsstöd om vulvodyni, ibland kallat för vestibulit. Kunskapsstödet ger vägledning om diagnostik och behandlingsstrategier för en mer jämlik vård i hela landet. Vulvodyni ger smärta runt slidöppningen vid beröring, till exempel vid vaginalt samlag.
Nationellt kunskapsstöd för vulvodyni
Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck
Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck är ett allvarligt samhällsproblem som kan leda till fysisk och psykisk ohälsa för den som utsätts. Våldet är också ett jämställdhetsproblem som hindrar våldsutsatta kvinnor att förverkliga sina mänskliga rättigheter och friheter.
Att stoppa våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck ingår i regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. En viktig del i arbetet är att stärka barns rätt till trygghet, liv och utveckling.
Socialstyrelsen arbetar för att få ett slut på våld och förtryck genom att stödja socialtjänsten och hälso- och sjukvården i arbetet att förebygga och upptäcka våld, skydda våldsutsatta och följa upp arbetet.
Tema om våld i nära relationer på Kunskapsguiden