Stödjande dialoger om hälso- och sjukvårdens tillgänglighet
Socialstyrelsen har under 2023 och hösten 2024 haft dialoger med samtliga 21 regioner om varje regions strategiska tillgänglighetsarbete. En sammanställning av arbetssätt från 2024 års dialoger publiceras här inom kort. Lärdomar från 2023 års dialoger följer längre ner på sidan.
Workshop om effektiva arbetssätt den 16 maj 2025
Den 16 maj kommer Socialstyrelsen arrangera en digital heldagsworkshop om ett urval av de arbetssätt som diskuterats under dialogerna 2024. Du är välkommen att anmäla dig via följande länk. Anmälan är öppen fram till den 9 maj. Vill du veta mer går det bra att kontakta oss på tillganglighetsuppdraget@socialstyrelsen.se.
Rapport från temaseminarierna våren 2024
Seminarieserien har varit en del i Socialstyrelsens arbete med att stödja regionernas tillgänglighetsarbete. Syftet har varit att skapa ett forum för att sprida goda exempel och dela aktuell kunskap från myndigheten i relevanta frågor som berör arbetet med tillgänglighet i regionerna.
Intresset var stort och vi tackar alla som deltog, med ett särskilt tack till alla presentatörer som delade med sig av sina erfarenheter! Nedan hittar du samtliga presentationer och om du har frågor och funderingar, tveka inte att kontakta oss på tillganglighetsuppdraget@socialstyrelsen.se.
Ett urval av lärdomar och förbättringsområden från dialogerna 2023
Inrätta en vårdgarantienhet
För att hålla väntetiderna så korta som möjligt har flera regioner inrättat eller planerar att inrätta en vårdgarantienhet eller motsvarande för att erbjuda vård inom garantins gränser och hålla väntelistorna aktuella.
Arbeta med digitala lösningar
Regionerna har ofta arbetat med digitala lösningar för att öka tillgängligheten till vården.
Produktions- och kapacitetsstyrning
Produktions- och kapacitetsstyrning har varit ett genomgående diskussionsämne vid dialogerna och regionerna har kommit olika långt i arbetet. En del arbetar med verktyget i vissa verksamheter på försök, medan andra infört arbetssätt bredare.
Kartlägga sina patientflöden
Att kartlägga sina patientflöden och att kunna använda olika kompetenser vid olika skeden i vårdkedja har varit ett återkommande ämne vid dialogerna. Att till exempel identifiera sköra äldre har visat sig viktigt i syfte att fånga upp de patienter som är mest vårdtunga.
Samverkan mellan regionen och kommunerna
Samverkan är ett tema som återkommer under dialogerna. Kommunerna är avgörande partners för regionerna, bland annat när det gäller omhändertagande av utskrivningsklara patienter.
Kompetensförsörjning
Utmaningar i kompetensförsörjningen påverkar tillgängligheten och är direkt relaterad till den ansträngda vårdplatssituationen i många regioner.