Barns psykiska hälsa
Vi arbetar också för bättre samverkan mellan de professioner som i sitt arbete möter barn och unga med tecken på psykisk ohälsa.
Dina rättigheter – för barn som vårdas i psykiatrisk tvångsvård
Materialen är uppdaterade utifrån de lagändringar som trädde i kraft den 1 juli 2020. Meddelandebladet förklarar mer om vad ändringarna innebär för ditt arbete om du är vårdgivare, verksamhetschef eller hälso- och sjukvårdspersonal. Det finns även en webbutbildning om Lagen om psykiatrisk tvångsvård LPT för personal inom heldygnsvården. Den tar upp vad som gäller när barn och unga tvångsvårdas inom psykiatrin.
Uppföljning av psykiatriska tillstånd och vård för barn och unga
Allt fler barn och unga behandlas för depression och ångestsyndrom. Betydligt fler flickor och unga kvinnor jämfört med pojkar och unga män får behandling. Öppna jämförelser för psykiatrisk vård och behandling till barn och unga fokuserar på uppföljningen i vården 2015–2018. Faktabladet beskriver förekomsten av depressioner och tvångssyndrom bland barn och unga 2006–2018.
Tillhörande dokument och bilagor
Metodhandbok för markörbaserad journalgranskning inom barn- och ungdomspsykiatri
Markörbaserad journalgranskning (MJG) är en metod för att systematiskt kunna identifiera skador, vårdskador och kvalitetsbrister i vården. Underlaget ger en helhetsbild som kan användas för att prioritera bland de aktiviteter som behövs för att förebygga risker och förbättra patientsäkerheten. Metoden har nu anpassats till barn- och ungdomspsykiatri.
Den virtuella BUP-mottagningen ger beredskap att fråga om våld
Den virtuella BUP-mottagningen ger möjlighet att öva på att närma sig frågor om våld i familjen i samtal med såväl barn som förälder. Erfarenheten visar att mångdubbelt fler fall av våld i nära relationer upptäcks när man rutinmässigt börjar fråga om våld inom barn- och ungdomspsykiatrin.
Många inom barn- och ungdomspsykiatrin är osäkra på hur de ska närma sig dessa känsliga frågor. På den virtuella BUP-mottagningen kan du som arbetar på BUP eller går i utbildning öva på att ställa frågor och få svar från filmade fiktiva patienter. Precis som i verkligheten håller du i ett samtal med patienten, bedömer vad som behöver göras och får sedan återkoppling.