Äldres hälsa
Vård och omsorg om de mest sjuka äldre
Äldre personer som har stora behov av sjukvård och/eller omsorg får ofta inte den vård de behöver. Socialstyrelsen arbetar brett för att förbättra situationen: vi reglerar, ger vägledning och följer upp vården och omsorgen för de mest sjuka äldre.
De mest sjuka äldre är beroende av ett effektivt flerprofessionellt samarbete och en sammanhängande vård- och omsorgskedja. Det är även viktigt att vården och omsorgen utgår från varje individs behov. Med modellen Individens behov i centrum kan äldre personer få hjälp och stöd utifrån sina individuella behov.
Demenssjukdomar
Det finns mellan 130 000 och 150 000 personer med demenssjukdom i Sverige. För att förbättra vården och omsorgen om dessa har Socialstyrelsen tagit fram nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom.
Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom
Socialstyrelsen har i uppdrag av regeringen att följa upp och långsiktigt hantera strategiska frågor inom ramen för den nationella strategin för demenssjukdom.
Äldres psykiska hälsa
I dag lider cirka 20 procent av alla äldre personer av psykisk ohälsa. Inom en snar framtid är 25 procent av alla svenskar 65 år och äldre, vilket gör psykisk ohälsa till en av våra största folksjukdomar.
Tillhörande dokument och bilagor
Våld mot äldre
God kunskap om våld mot äldre ger förutsättningar att arbeta mer effektivt med att förebygga och upptäcka våld samt stödja våldsutsatta personer som har stöd från äldreomsorgen. Upptäckten av våld mot äldre försvåras av att tecknen kan misstas för uttryck för normalt åldrande. Socialstyrelsen har tagit fram en webbutbildning om ”Om våld mot äldre”.