Organdonation från avlidna har haft en positiv utveckling under de senaste tio åren i Sverige. Detta är en följd av ökat fokus på donationsfrågan och ett målmedvetet donationsfrämjande arbete inom hälso- och sjukvården. En förutsättning för donation är en positiv donationsvilja i befolkningen.
Donationsfrämjande arbete
Organ- och vävnadsdonation ska vara en naturlig del av vården i livets slutskede. Sjukvården ska vara organiserad för att främja organdonation. Det innebär bland annat att intensivvårdspersonalen ska få adekvat utbildning i donationsprocessen och i samtalsmetodik. Personalens inställning och värderingar gällande donationsarbetet är också av stor betydelse, och en förutsättning för att kunna ge de närstående stöd genom hela donationsprocessen.
Det är vårdgivarens ansvar att se till att det finns tillgång till donationsansvarig läkare och donationsansvarig sjuksköterska i donationsverksamheten. Donations- och transplantationsverksamheterna ska ha ett ledningssystem, de rutiner och processer som behövs för att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra verksamhetens kvalitet.
Regionindelning för organdonation och transplantationsenheter
Sverige är indelat i sex sjukvårdsregioner. Varje sjukvårdsregion utgör en donationsregion som i sin tur har samarbete med ansvarig transplantationsenhet.
Organisation
Regionindelning
- Norra sjukvårdsregionen
- Sjukvårdsregion Mellansverige
- Sjukvårdsregion Stockholm Gotland
- Västra sjukvårdsregionen
- Sydöstra sjukvårdsregionen
- Södra sjukvårdsregionen
Transplantationsenheter
Transplantationscentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg.
- Transplanterar alla organ, det vill säga hjärta, lunga, lever, njure, pankreas, ö-celler, tarm och multiorgantransplantationer.
- Har samarbete gällande donation med sjukhusen Norra, Västra och Sydöstra sjukvårdsregionerna.
Transplantationskliniken, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge.
- Transplanterar lever, njure, pankreas och ö-celler.
- Samarbetar via Organisationen för Organdonation Mellansverige, OFO, med sjukhusen i sjukvårdsregionerna Stockholm och Mellansverige.
Transplantation Akademiska sjukhuset, Uppsala.
- Transplanterar njure, pankreas och ö-celler.
- Samarbetar via Organisationen för Organdonation Mellansverige, OFO, med sjukhusen i sjukvårdsregionerna Stockholm och Mellansverige.
Transplantationscentrum, Skånes universitetssjukhus.
- Transplanterar njure, pankreas och ö-celler i Malmö, samt hjärt- och lungtransplantationer i Lund.
- Har samarbete gällande donation med sjukhusen i Södra sjukvårdsregionen.
Organdonatorer och transplantationer 2023
Under 2023 hade Sverige 258 organdonatorer. Det är den högsta siffran som noterats i Sverige någonsin. Av 258 organdonatorer var 190 DBD (Donation after Brain Death) och 68 DCD. Det är det högsta antalet donationer genom DCD sedan det började genomföras i Sverige 2018.