Målen i Agenda 2030 handlar bland annat om att öka arbetet med att utrota fattigdom och hunger samt förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla i världen.
I juni 2018 beslutade regeringen om en handlingsplan för genomförandet av Agenda 2030 i Sverige åren 2018–2020. Med handlingsplanen vill regeringen stärka genomförandet av agendan och göra det lättare för olika samhällsaktörer att bidra till en fortsatt omställning. Handlingsplanen bygger bland annat på förslag från regeringens utredning, Agenda 2030-delegationen.
Ett 60-tal myndigheter samarbetar för närvarande med att genomföra målen i Agenda 2030. De tre aspekterna av hållbarhet – ekonomisk, social och miljömässig – ska integreras i myndigheternas verksamheter inom ramen för ett så kallat gd-forum. I mars 2017 undertecknade Socialstyrelsen den myndighetsgemensamma avsiktsförklaringen som gd-forum tagit fram. Socialstyrelsens generaldirektör deltar också aktivt i planeringen av gd-forums aktiviteter.
Socialstyrelsen har vid två tillfällen kartlagt hur myndighetens verksamhet bidrar till att genomföra målen på nationell och internationell nivå.
Den första kartläggningen, som lämnades till regeringen i augusti 2016, visar att Socialstyrelsens verksamhet främst har koppling till mål 1 om minskad fattigdom och ökat socialt skydd, mål 3 om god hälsa och välbefinnande samt mål 5 om jämställdhet. Socialstyrelsens verksamhet har också koppling till mål 2 om att utrota hunger, mål 10 om att minska ojämlikheter, mål 16 om att främja fredliga och inkluderande samhällen samt mål 17 om det globala partnerskapet.
I mars 2017 lämnade Socialstyrelsen in en uppdaterad kartläggning till regeringen om hur arbetet med Agenda 2030 utvecklas på myndigheten.