E-hälsa
Stöd för att strukturera hälsodata
Personal inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten ska ha tillgång till all information de behöver för att ge rätt vård och omsorg. Det gäller bland annat hälsodata, det vill säga information relaterad till hälsa, vård eller livssituation i patientjournal och personakt. För att hälsodata ska vara enkel att hitta, förstå och dela vidare, så behöver medarbetare i vård och omsorg beskriva samma sak på samma sätt och på rätt ställe. Då kan den som möter patienten eller brukaren få rätt information vid rätt tillfälle.
Det här gör Socialstyrelsen
Socialstyrelsen utvecklar och tillhandahåller standarder för att strukturera hälsodata. Syftet är att det ska vara så enkelt som möjligt att använda, återanvända och dela hälsodata på ett patient- och rättssäkert sätt – utan onödig administrativ börda. För att uppnå detta måste informationen i patientjournaler och personakter vara strukturerad och beskriven med samma informationsstruktur och med enhetliga begrepp, termer och klassifikationer. På så sätt kan it-stöden i vård och omsorg tolka och utbyta information i journaler och personakter med bibehållen mening.
Socialstyrelsen tar också fram bestämmelser för hur våra standarder ska användas för information i patientjournaler och personakter. Det gäller vilka uppgifter som ska dokumenteras och på vilket sätt de ska dokumenteras. Vi tar även fram motsvarande bestämmelser om uppgifter som ska lämnas till de nationella hälsodataregistren.
Socialstyrelsens standarder
De standarder som Socialstyrelsen utvecklar och tillhandahåller för att strukturera hälsodata har alla en avsedd användning. Utifrån den avsedda användningen ger Socialstyrelsen stöd om användning så att hälso- och sjukvården, socialtjänsten och tandvården har förutsättningarna att använda, återanvända och dela strukturerade hälsodata.
Socialstyrelsen arbetar med att beskriva den avsedda användningen för respektive standard nedan.
Snomed CT - internationellt begreppsystem
Internationell klassifikation av sjukdomar (ICD-10)
Klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ)
Internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF)
Klassifikation av socialtjänstens insatser och aktiviteter (KSI)
Nationell informationsstruktur och Nationella informationsmängder
Nationell informationsstruktur och Nationella informationsmängder är informatiska beskrivningar som används för att strukturera och förtydliga dokumentationskrav inom vård och omsorg. De kopplar samman juridik, terminologi, kodverk och informationsstruktur i avgränsade områden och uttrycker tydligt definierade informationskrav enligt svensk lagstiftning. Nationella informationsmängder används som semantisk referens vid utveckling, upphandling och kravställning av informationssystem samt vid utbyte av information inom och mellan system.
Nationell informationsstruktur och nationella informationsmängder
Termbanken
Termbanken innehåller administrativa begrepp för fackområdet vård och omsorg. För dessa begrepp publicerar Socialstyrelsen termer och definitioner.
Tillämpningar
Vi använder våra standarder för att strukturera hälsodata i olika uppdrag.
European Health Data Space (EHDS)
EU-kommissionen har beslutat att införa ett gemensamt hälsodataområde för alla länder inom EU – European Health Data Space (EHDS). Målet är att privatpersoner lättare ska kunna komma åt och få kontroll över sina elektroniska hälsodata. Hälsodata ska också kunna användas inom hela EU och delas inom och mellan EU-länderna.
European Health Data Space (EHDS)
Kontakta oss om strukturering av hälsodata
Frågor och förslag till Nationell informationsstruktur, Snomed CT och tillämpningar
Frågor om klassifikationer och koder
Frågor om termbanken
Välfärdsteknik
Välfärdsteknik är digital teknik som syftar till att bibehålla eller öka trygghet, aktivitet, delaktighet eller självständighet för en person som har eller löper förhöjd risk att få en funktionsnedsättning. I Socialstyrelsens uppdrag ingår att se till att välfärdsteknik både införs och används enligt de regler och kriterier som finns för begreppet god vård och omsorg.
Uppföljning av den digitala utvecklingen i kommunerna
Socialstyrelsen följer årligen utvecklingen av e-hälsa och välfärdsteknik i socialtjänsten och den kommunala hälso- och sjukvården. Uppföljningen spänner över äldreomsorg, insatser till personer med funktionsnedsättning, individ- och familjeomsorg samt kommunal hälso- och sjukvård.
Ladda ner publikationer och presentationer
Tillhörande dokument och bilagor
- Bilaga – Klassifikation av socialtjänstens insatser och aktiviteter (KSI) – Strukturera och koda information för elektronisk hantering
- Bilaga – Process – Strukturera och koda information för elektronisk hantering
- Bilaga – Strukturering av fritext – Strukturera och koda information för elektronisk hantering
Mer hos oss
Rapport - Juridiska förutsättningar för ändamålsenlig och strukturerad socialtjänstdata