Kvinna som knäpper cykelhjälm på tonårstjej.

Temavecka: Förebyggande socialtjänst

Publicerad:
Ta chansen och lär dig mer om hur du och dina kollegor kan stärka det förebyggande arbetet inom socialtjänsten. Hela vecka 21 bjuder vi in till en daglig morgonsoffa och lunchföreläsning som ger dig konkreta tips i utvecklingsarbetet.

Den nuvarande socialtjänstlagen, som skapades för över 40 år sedan, är inte längre tillräcklig för att möta dagens utmaningar. Vi lever i en tid där socialtjänsten behöver vara mer förebyggande, flexibel och samverka nära andra aktörer för att kunna agera i tid och förhindra att problem eskalerar.

Under vecka 21 bjuder vi in till vår andra temavecka för att sprida kunskap inför nya socialtjänstlagen. Följ oss under veckan och låt dig inspireras av goda exempel och kunniga experter.

Här kan du se föreläsningar och samtal från den första temaveckan med fokus på en kunskapsbaserad socialtjänst.

För vem

Vi riktar oss främst till dig som är socialchef, enhetschef eller jobbar med kvalitets- och verksamhetsutveckling inom socialtjänsten.

Program

Morgon- och lunchsändningarna kommer att spelas in så att de går att ta del av efteråt.

Måndag 19 maj

8:30–9:00 Hur utvecklar vi en förebyggande socialtjänst?

Den nya socialtjänstlagen ställer krav på det förebyggande arbetet – kommunen ska förhindra att problem uppstår och växter sig stora. Temaveckan inleds med ett samtal om vad en förebyggande socialtjänst är och vad som behöver göras lokalt och nationellt för att lyckas.

Medverkande: Sabina Orstam, avdelningschef på enheten Kunskapsstyrning för socialtjänsten, Sayran Khayati, jurist på enheten för socialjuridik, Stina Hovmöller, enhetschef på analysavdelningen.

Till sändningen och chatten

 

12:00–12:45 Vad är egentligen nytt i nya socialtjänstlagen?  

Få information om innehållet i den nya lagen. Vi reder ut vad lagen faktiskt säger: vad innebär de nya dokumentationsreglerna och vilka regler gäller för insatser utan individuell behovsprövning?

Medverkande: Sayran Khayati, jurist på enheten för socialjuridik.

Till sändningen och chatten

Tisdag 20 maj

8:30–9:00 Hur synliggör vi vinsterna av förebyggande arbete? 

Förebyggande arbete kan innebära en kostnad idag men ger långsiktiga vinster för både individ och samhälle. Vad vet vi om vilka resultat som är möjliga och vilket stöd finns för att lyckas?

Medverkande: Hanna Nordlund och Mimmi Åström, utredare på Socialstyrelsens analysavdelning, Enheten för tandvård och hälsoekonomi och Agnes Lundström, socionom och sakkunnig inom området barn som anhöriga på Socialstyrelsen.

Till sändningen och chatten

 

12:00–12:45 Mer fokus på förebyggande och hälsofrämjande i äldreomsorgen – hur kan det gå till?

Ta del av exempel på hur kommuner hittar vägar till seniorer som skulle kunna behöva förbyggande insatser, men som är svåra att nå. Och vilka hälsofrämjande aktiviteter som ger effekt och uppskattas av seniorerna.

Medverkande: Caroline Helenius, hälsopedagog Sollentuna kommun, Alexander Pettersson, välfärdsrådgivare Karlstads kommun, Stefan Brené, utredare Socialstyrelsen. Moderator: Christine Tell, chef för Socialstyrelsens nationella kompetenscentrum för äldreomsorg.

Till sändningen och chatten

Onsdag 21 maj

8:30–9:00 Varför ska vi arbeta förebyggande inom ekonomiskt bistånd?

Ekonomiskt bistånd är ett vanligt skäl till att människor kommer i kontakt med socialtjänsten. Behov av ekonomiskt bistånd kan i vissa fall orsakas av att personen har annan problematik som till exempel skuldsättning, spelberoende, skadligt substansbruk eller är utsatt för våld.

Medverkande: Sofia Lindén och Anna-Karin Sandén, utredare på avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten på Socialstyrelsen

Till sändningen och chatten

 

12:00–12:45 Hur kan socialtjänsten arbeta mer förebyggande med våld i nära relation?

Vad innebär det att nya socialtjänstlagen kommer fokusera mer på förebyggande arbete och tidiga insatser i det våldsförebyggande arbetet? Hur kommer det påverka arbetet med våldsutsatta och våldsutövare i nära relation? Och hur ska vi tänka när evidensbaserade metoder för behandling av våldsutövare ännu inte finns? Välkommen att lyssna på lunchföreläsning med Jenny Rangmar, forskare på Socialstyrelsen, och representanter från EQ-mottagningen.

EQ-mottagningen i Luleå berättar om hur de i samverkan med skolan, familjerådgivningen och ungdomsmottagningen arbetar för att förebygga våld i nära relation.

Medverkande: Jenny Rangmar, forskare på Socialstyrelsen, Anna Morin, EQ-mottagningen, Ewa-Lena Engström, EQ-mottagningen, Malin Torberger, utredare på Socialstyrelsen (moderator)

Om EQ-mottagningen:

EQ-mottagningen i Luleå är en del av Centrum mot våld (CMV) och de erbjuder stöd till personer som har svårt att hantera sina känslor, till exempel ilska eller har använt någon form av våld i en nära relation eller är rädd att de ska komma att skada någon de älskar. De vänder sig till de som fyllt 18 år och vill ha hjälp att hitta lösningar för att hantera sina känslor. De driver också konceptet ”Sunda relationer” och arbetet med att förebygga våld i ungas nära relationer, vilket är ett samarbete mellan verksamheterna Centrum mot våld, ungdomsmottagningen, familjerådgivningen och skolan.

Till sändningen och chatten

Torsdag 22 maj

8:30–9:00 Hur går vi från stuprör till samverkan i omställningarna av vård och socialtjänst? 

Hur kan omställningen till en god och nära vård möta en socialtjänst i förändring? Samtal om vad som faktiskt driver det förebyggande arbetet framåt och hur vi stärker barn och ungas rätt till hälsa och utveckling.

Medverkande: Mattias Fredricsson, chef avdelningen för utveckling av hälso- och sjukvård på systemnivå, Klara Granath, utredare nationellt hälsoprogram för barn och unga, Johanna Jupiter, utredare analysavdelningen

Till sändningen och chatten

 

12:00–12:45 Hur kan vi skapa en modell för samverkan kring barn och unga i ett helt län?

I Västmanland pågår ett pilotprojekt där länets tio kommuner, region och nationella aktörer arbetar med Linnéuniversitetet för att implementera en gemensam samverkansmodell för det förebyggande arbetet med barn och unga.

Medverkande: Kjerstin Bergman, projektledare Socialstyrelsen, Ebba Silfverstolpe-Agardh, projektledare Skolverket, Mikael Mattsson Flink, projektledare SKR, Maria Boman, projektledare Region Västmanland

Till sändningen och chatten

Fredag 23 maj

8:30–9:00 Kommunens och socialtjänstens brottsförebyggande arbete - hur hänger det ihop?

Enligt nya socialtjänstlagen får socialnämnden ett förstärkt ansvar för att motverka kriminalitet bland barn och unga. Hur påverkar det socialtjänstens brottsförebyggande arbete, kopplat till att även kommunen som helhet har ett brottsförebyggande ansvar? Vi pratar om vad det innebär och hur brottsprevention kan anpassas lokalt, samt vilket stöd som finns att få i det arbetet.

Medverkande: Annika Öquist, enhetschef Socialstyrelsen, Karin Svanberg, enhetschef Brottsförebyggande rådet, Elisabet Sjöström, utredare på Socialstyrelsen

Till sändningen och chatten

 

12:00–12:45 Hur kan socialtjänsten arbeta systematiskt med brottsförebyggande arbete? 

Hur kan vi arbeta mer effektivt för att förebygga brott bland barn och unga? Vi utforskar hur målgruppsanalyser, kunskapsbaserade insatser, samverkan och uppföljning hänger ihop i ett systematiskt arbete. Vi delar praktiska erfarenheter från Förstärkningsteamets stöd till pilotkommuner och tipsar om kunskap och verktyg som kan stärka arbetet framåt.

Medverkande: Pär Alexandersson, utredare på Socialstyrelsen, Sara Jogestrand, utredare på Socialstyrelsen, Anna Maria Wredenborg, utredare på Socialstyrelsen, Elisabet Sjöström, utredare på Socialstyrelsen

Till sändningen och chatten

Fakta om nya socialtjänstlagen

Den nya socialtjänstlagen som planeras träda i kraft den 1 juli ska vara bättre anpassad till hur samhället ser ut i dag och syftar till att göra socialtjänsten mer förebyggande, tillgänglig och kunskapsbaserad. Samtidigt stärks barnets rättigheter och det förtydligas att socialtjänsten ska främja både jämlika och jämställda levnadsvillkor.