Nationellt hälsoprogram för barn och unga ska ge bättre och mer jämlik hälsa
Varför behövs ett hälsoprogram?
Alla barn och unga har rätt till hälsa och utveckling, men vilka förutsättningar de har och vilket stöd de får skiljer sig stort. Många mår sämre än de skulle kunna göra.
För att ge alla barn och unga bättre förutsättningar oavsett vilka de är, var de bor och vem de möter måste samhället bli bättre på att främja hälsa och förebygga ohälsa. Vi måste regelbundet träffa barn och unga för att följa upp hur de mår och fånga upp behov. Det kräver stöd för att arbeta mer hälsofrämjande, stöd för samarbete över verksamhetsgränser och ökad tydlighet i vem som gör vad.
Vi skapar ett nationellt hälsoprogram som bidrar till att barn och unga växer, utvecklas och mår bra, och stärker nätet som fångar upp om någon inte gör det. Programmet ska bestå av regelbundna hälsobesök med undersökningar och samtal med barn och unga om hur de mår, och olika former av stöd för föräldrar i att vara föräldrar. Programmet ska – när det är färdigt - visa när dessa möten och samtal ska ske, och bidra till större tydlighet i vem som ansvarar för vad.
Aktuellt – vad händer just nu?
Juli–september 2024 i urval
- Planeringen för hösten fortsätter. Vi vill fortsätta möta barn, unga, föräldrar/vårdnadshavare, olika professioner som möter gravida, barn och unga i sitt arbete, huvudmän och representanter för regioner och kommuner samt en mängd civilsamhällsorganisationer för att lyssna in och ta vara på varandras erfarenheter.
- I augusti fortsätter workshopserien med experter från hälso- och sjukvården och tandvården, elevhälsan, skolan och socialtjänsten. Efter flera möten indelade i fyra grupper med fokus olika åldrar – före födelsen, 0–5 år, 6–12 år och 13–20 år – träffas alla i helgrupp igen för att redovisa vad de har kommit fram till: Vad är mest angeläget att fokusera på i ett nationellt hälsoprogram?
- Arbetet med vår andra delredovisning pågår. Vi arbetar bland annat med hälsoekonomer för att undersöka frågan om kostnader för nuvarande verksamheter.
Vad är det som ska tas fram?
Målet är att ta det ska finnas ett nationellt, standardiserat och kunskapsbaserat hälsoprogram som är likvärdigt över hela landet. Enkelt uttryckt handlar det bland annat om att svara på frågorna: När behöver vi träffa barn och unga upp till 20 års ålder? Vad ska ett sånt besök eller möte innehålla? Hur gör vi det på ett likvärdigt sätt över landet? Och hur gör vi det än mer systematiskt över tid? Kärnan i programmet ska vara hälsobesök med undersökningar, hälsosamtal och föräldraskapsstöd.
I arbetet ingår även att
- ta fram kunskapsstöd till de professioner som möter barn och unga
- identifiera datakällor för uppföljning och bedöma hur data ska samlas in.
- föreslå hur programmet ska genomföras
- föreslå hur programmet ska följas upp
- kartlägga kostnader för dagens insatser.
Syftet är bland annat att uppnå en sammanhållen, regelbunden och jämlik hälsouppföljning för barn och unga till och med 20 års ålder, oavsett var i landet de bor.
Vilka är med i arbetet?
Centrala aktörer i ett nationellt hälsoprogram är mödrahälsovården, barnhälsovården, skolan inklusive elevhälsan, ungdomsmottagningar, vård- och hälsocentraler, tandvården, socialtjänsten och förskolan.
För att ta fram programmet kommer många att involveras: Organisationer som företräder barn och unga, professionsföreningar, kommuner och regioner, enskilda och kommunala skolhuvudmän, patient-, brukar- och anhörigorganisationer, andra aktörer i det civila samhället som är viktiga för barns och ungas hälsa och inte minst barn och unga och deras föräldrar, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt övriga berörda statliga myndigheter.
Hur ser processen ut?
Socialstyrelsen ansvarar för att ta fram hälsoprogrammet tillsammans med Skolverket, Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, Specialpedagogiska skolmyndigheten och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.
Hälsoprogrammet är ett treårigt uppdrag där många olika aktörer behöver involveras, och där behovet av aktiviteter och kompetens ser olika ut under resans gång. Vi utvärderar arbetssätt och insikter löpande och startar nya arbetsgrupper med nya frågeställningar efter hand.
Vi skapar expertgrupper med representanter från hälso- och sjukvård, tandvård, skola, socialtjänst och med barn och unga själva, och bjuder in till möten, workshops och diskussion i olika konstellationer.
För att förbereda och underlätta kommande implementering samverkar och förankrar vi med berörda aktörer samtidigt som programmet tas fram.
Parallellt tar vi reda på vilka kunskapsstöd som behövs för att genomföra hälsoprogrammet. Det kan handla om att ta fram nya kunskapsstöd, men också om att se till att befintliga kunskapsstöd används.
Pågående delprojekt
Just nu pågår fyra delprojekt. Här hittar du mer information om dessa.
Delredovisningar
Här hittar du de delredovisningar som ingår i uppdraget.
Bakgrund
I augusti 2023 fick Socialstyrelsen regeringens uppdrag att ta fram ett nationellt hälsoprogram för barn och unga till och med 20 års ålder.
Det ska göras tillsammans med följande fem expertmyndigheter:
- Skolverket
- Folkhälsomyndigheten
- Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd
- Specialpedagogiska skolmyndigheten
- Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.
Till grund för uppdraget ligger bland annat Socialstyrelsens ”Slutrapport – Förstudie avseende ett nationellt hälsoprogram för barn och unga”, publicerad 2022.
När är det klart?
Hälsoprogrammet för barn och unga är en del i den pågående omställningen till god och nära vård. Slutredovisning ska ske till Socialdepartementet senast den 31 oktober 2026.