Vuxna i barnets omgivning är viktiga för att se till att barnets rättigheter efterlevs. Betydelsefulla vuxna är till exempel personal inom hälso- och sjukvården, tandvården och socialtjänsten som möter barn både direkt och indirekt, som genom kontakt med anhöriga. Vår uppgift är att se till att dessa yrkesgrupper har tillgång till rätt verktyg, information och vägledning, så att de har möjlighet att agera till stöd och skydd för barn.
Här finner du ett urval av vårt arbete inom området barn och unga. Använd webbplatsens sökfunktion eller sök bland våra publikationer för fler rapporter, kunskapsstöd och annat material.
Vi tar fram kunskapsstöd och vägledningar för dem som arbetar med barn och unga i hälso- och sjukvården, tandvården och socialtjänsten. Du kan söka fram allt vårt publicerade material om barn och unga på sidan för våra publikationer.
Vi ska öka kunskapen om barns psykiska hälsa och förbättra barns tillgång till information.
Ensamkommande barn och unga omfattas av samma system för omvårdnad som alla barn, men det finns även särskilda bestämmelser som gäller specifikt för ensamkommande. För socialtjänsten och hälso- och sjukvården är det viktigt att ha kunskap om ensamkommande barns särskilda behov, och vilket ansvar man har i arbetet med dessa barn.
Mer om ensamkommande barn och unga på Kunskapsguiden
Vi stödjer en förbättrad samverkan mellan skolan/elevhälsan, hälso- och sjukvården och socialtjänsten, så att barn och unga genom tidiga och samordnade insatser, TSI, ska kunna få stöd i ett tidigt skede av en ogynnsam utveckling.
Vi tar fram webbutbildningar för dig som arbetar med barn och unga, till exempel om vård vid endometrios, sexuella risksituationer som barn och unga kan befinna sig i och hjälp och stöd till barn som har en förälder eller annan närstående med psykisk ohälsa eller missbruk. Du hittar utbildningarna på Socialstyrelsens utbildningsportal.