E-hälsa
För att personal och system ska förstå varandra genom informationen som dokumenteras, semantisk interoperabilitet, erbjuder Socialstyrelsen verktyg för en ändamålsenlig och strukturerad dokumentation i vård och omsorg.
Gemensam informationsstruktur
Gemensam informationsstruktur är ett samlingsnamn för verktyg som skapar förutsättningar för ändamålsenlig och strukturerad dokumentation. Dessa verktyg kan användas oberoende av teknisk lösning. De används för att strukturera och koda information som behöver dokumenteras i patientens och brukarens process. Verktygen används tillsammans för att beskriva sammanhanget (strukturen) och specificera informationsinnehållet i patientjournalen och personakten.
Verktygen är nationell informationsstruktur (NI) samt de fackspråkliga resurserna begreppssystemet Snomed CT, hälsorelaterade klassifikationer och Socialstyrelsens termbank. Tillsammans benämns verktygen Gemensam informationsstruktur.
Filmade webbinarier
Verktyg för ändamålsenlig dokumentation
Verktyg för ändamålsenlig dokumentation (syntolkad)
Så skapas nyttor i olika delar av vård och omsorg
Så skapas nyttor i olika delar av vård och omsorg (syntolkad)
Nationella informationsmängder – nyttor ur 7 perspektiv
Nationella informationsmängder – nyttor ur 7 perspektiv (syntolkad)
Nationella informationsmängder – hur de skapas, hur de ser ut
Nationella informationsmängder – hur de skapas, hur de ser ut (syntolkad)
Vision e-hälsa 2025
Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har tagit fram en gemensam vision för e-hälsoarbetet fram till 2025 – Vision e-hälsa 2025. Målsättningen är att år 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter. Med hjälp av e-hälsa ska individen vara i centrum, verksamheter få hjälp att utvecklas och vården och omsorgen ska vara jämlik, effektiv, tillgänglig och säker.
Under 2017-2019 fanns en handlingsplan kopplad till visionen, där tre insatsområden fokuserades – Regelverk, Enhetligare begreppsanvändning och Standarder. Socialstyrelsen hade ordförandeskapet i arbetsgruppen för enhetligare begreppsanvändning.
Handlingsplanen har nu ersatts av en strategi för 2020-2023. I denna finns fyra inriktningsmål:
- Individen som medskapare
- Rätt information och kunskap
- Trygg och säker informationshantering
- Utveckling och digital transformation i samverkan
Under varje inriktningsmål finns ett antal åtaganden som ytterligare konkretiserar inriktningen för kommande arbete. Det fortsatta arbetet med regelverk, standarder och enhetligare begreppsanvändning beskrivs som grundläggande förutsättningar för utvecklingen.
Gemensam informationsstruktur
Ladda ner Powerpoints
Tillhörande dokument och bilagor
- Bilaga – Klassifikation av socialtjänstens insatser och aktiviteter (KSI) – Strukturera och koda information för elektronisk hantering
- Bilaga – Process – Strukturera och koda information för elektronisk hantering
- Bilaga – Strukturering av fritext – Strukturera och koda information för elektronisk hantering