Stöd för produktions- och kapacitetsstyrning

Socialstyrelsen har tagit fram stöd för hur regioner och verksamheter kan arbeta med produktions- och kapacitetsstyrning i vården. Stöden innehåller bland annat konkreta råd för att balansera invånarnas vårdbehov mot vårdens kapacitet, samtidigt som produktionsförmågan kontinuerligt kan öka.

Stöden riktar sig till er som vill effektivisera produktions- och kapacitetsstyrning inom en region eller verksamhet. Syftet är att stödja de nödvändiga förutsättningar som krävs för effektiv styrning under normala förhållanden. Stöden omfattar bland annat en introduktion till området, ett ramverk för effektiv styrning, fördjupade stöd för praktisk tillämpning samt ett forum för lärande mellan regionerna.

Enkelt uttryckt handlar produktions- och kapacitetstyrning om att se till att alla resurser finns på plats i rätt tid för att kunna ge patienterna vård av god kvalitet.

Bild som visar produktions- och kapacitetstyrning i vården som en vågskål som strävar efter balans mellan invånarnas vårdbehov och den tillgänglig kapaciteten.

Bild över produktions- och kapacitetstyrning i vården symboliserat med en vågskål som strävar efter balans mellan den kapacitet som behövs för att möta invånarnas behov och den tillgänglig kapaciteten.

Det handlar i grunden om att på ett systematiskt och strukturerat sätt:

  • Skapa sig en tydlig bild av vilken kapacitet vården behöver för att möta invånarnas vårdbehov.
  • Skapa sig en tydlig bild av den egna tillgängliga kapaciteten som finns i organisationen.
  • Fatta beslut som möjliggör balans mellan den kapacitet som behövs och den tillgängliga kapaciteten i organisationen.
  • Upprätta balanserade produktionsplaner och scheman.
  • Följa upp, återkoppla och vidareutveckla planering och prognoser på alla nivåer i organisationen.

En väl fungerande produktions- och kapacitetsstyrning möjliggör att vårdens kapacitet kan möta vårdbehoven på ett optimalt sätt. Detta bidrar till både god vårdkvalitet och arbetsmiljö, samtidigt som det minimerar ineffektiv resursanvändning och onödiga kostnader.

Genom faktabaserade prognoser och uppföljningar får chefer och medarbetare en djupare förståelse för sin verksamhet. Detta möjliggör att beslut kan fattas på rätt nivå inom organisationen, vilket leder till ett proaktivt snarare än reaktivt förhållningssätt och främjar därav en hållbar och effektiv vårdverksamhet.

Nedan listas några ytterligare fördelar med en väl fungerande produktions- och kapacitetsstyrning:

  • Rätt vård i rätt tid.
  • Ändamålsenliga och snabbare patientflöden.
  • Bättre arbetsmiljö.
  • Högre kostnadseffektivitet.
  • Fördjupad kunskap om sin organisation.

Att etablera en effektiv produktions- och kapacitetsstyrning i sin organisation är en långsiktig och stegvis utveckling. Klicka på menyrutan högst upp på sidan för mer fördjupade stöd för hur ni i er organisation kan skapa en effektiv produktions- och kapacitetsstyrning.

Att arbeta med produktions- och kapacitetsstyrning i olika kontexter

Att arbeta med produktions- och kapacitetsstyrning är inte begränsat till en specifik metod eller process utan behöver anpassas efter sitt sammanhang, såsom exempelvis normaltid, kris och höjd beredskap. Vid arbete under andra förhållanden än normaltid, såsom kris eller höjd beredskap, behövs särskilt anpassade metoder och processer. Dessa kan dock baseras på de generella principer som presenteras i stöden för normaltid.

Lästips

Här har vi samlat lästips om produktions- och kapacitetsstyrning, exempelvis rapporter, arbeten som tagits fram av regioner, forskningsartiklar och böcker.

Lästips (pdf)

Kontakt

Stöd för produktions- och kapacitetsstyrning
Publicerad: