Barn och unga som begår brott

Samhället behöver fånga upp barn och ungas behov, oavsett var i brottsutvecklingen de befinner sig.

Socialtjänsten har en nyckelroll i det brottsförebyggande arbetet med barn och unga. Det arbetet sträcker sig hela vägen från tidigt förebyggande insatser till stöd att lämna kriminalitet.

För att motverka normbrytande beteende och att barn och unga begår brott behöver socialtjänsten utgå ifrån barnets situation och behov och använda sig av bästa tillgängliga kunskap.

Socialstyrelsen stöttar socialtjänsten i det brottsförebyggande arbetet genom kunskap för att kunna ge rätt insatser i rätt tid.

Tidigt förebyggande arbete minskar risken för kriminalitet

Det finns ingen enskild förklaring till varför vissa barn och unga börjar begå brott. Men vi vet från forskning vilka skyddsfaktorer som kan motverka en ogynnsam utveckling och vilka riskfaktorer som kan påverka barns uppväxtvillkor negativt, och som ökar risken för till exempel psykisk ohälsa, missbruk och kriminalitet.

Tidiga samordnade insatser – tema på Kunskapsguiden

En trygg och bra start i livet för alla barn

Om det finns en tillit till samhället så ökar det möjligheten att familjer efterfrågar insatser tidigt, innan problemen blivit för stora. Ett sätt att bygga relationer och öka tilliten kan till exempel vara utökade hembesöksprogram. Då får nyblivna föräldrar besök från både socialtjänsten och hälso- och sjukvården.

Ett annat exempel är familjecentraler. De har många verksamheter samlade, såsom barnmorskemottagning, barnavårdscentral, öppen förskola och förebyggande socialtjänst, som träffar blivande eller nyblivna föräldrar.

Familjecentralen som samverkansmodell och hälsofrämjande mötesplats, Kunskapsguiden

Rätt bedömning för att kunna ge träffsäkra insatser

Kunskapen om vilka risk- och skyddsfaktorer som har samband med att barn och unga kan utveckla ett normbrytande beteende kan hjälpa socialtjänsten att identifiera och uppmärksamma de barn som kan behöva stöd i ett tidigt skede.

För att kunna hjälpa barn och unga i risk behöver socialtjänsten identifiera vilka riskfaktorer och behov det enskilda barnet har och arbeta för att barnet och familjen ska bli motiverade att ta emot stöd.

Att bedöma risker och behov hos barn och unga i kriminalitet, Kunskapsguiden

Koppling till våldsförebyggande arbete

Att bevittna eller utsättas för våld under uppväxten är en av flera riskfaktorer för kriminalitet. Genom att fånga upp och ge stöd till dessa barn kan risken minska för att barnen själva utvecklar ett normbrytande beteende eller använder våld mot andra.

Våld – tema på Kunskapsguiden

Barn och unga i organiserad brottslighet

Alla barn har rätt till skydd från alla former av våld och utnyttjande. Den utveckling vi ser där allt yngre barn involveras i våldsdåd och organiserad brottslighet är allvarlig.

Det är ett förhållandevis nytt fenomen att barn i yngre åldrar är involverade i grov kriminalitet. Samhället behöver bli bättre på att upptäcka dessa barn tidigare för att kunna ge stöd att lämna organiserad brottslighet.

Barn i organiserad brottslighet, Kunskapsguiden

Barn som avhoppare

Personer som är motiverade att lämna organiserad brottslighet behöver få samhällets stöd och skydd för att lyckas. Det är en viktig åtgärd för att få stopp på det grova våldet i samhället. Barn och unga i organiserad brottslighet kan också behöva identifieras som möjliga avhoppare.

Att arbeta motiverande och sedan ge stöd i avhopparprocessen kräver intensiv samverkan mellan socialtjänsten och polisen. Även Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och hälso- och sjukvården kan vara viktiga aktörer.

Barn som avhoppare från organiserad brottslighet, Kunskapsguiden

Anpassade insatser med stöd i forskning till barn och föräldrar

Genom att ge riktade insatser kan socialtjänsten hjälpa barnen och deras familjer att vända en negativ utveckling.

De insatser som Socialstyrelsen rekommenderar socialtjänsten att använda är de som ger bäst effekt och har starkt stöd i forskningen:

  • Beteendebaserade föräldraskapsstödsprogram
  • KBT-baserade färdighetsträningsprogram
  • Strukturerad familjebehandling i öppenvård
  • Treatment Foster Care Oregon (TFCO) som alternativ till institutionsvård. Det innebär att det finns ett behandlingsteam runt barnet som är placerat i ett särskilt familjehem.
  • Strukturerad, individuell KBT-baserad beteende- och färdighetsträning

Att använda och implementera rekommenderade insatser, Kunskapsguiden

Samverkan i brottsförebyggande syfte

Barn och unga med många riskfaktorer har ofta behov av intensiva och omfattande insatser. Därför är det viktigt att samverkan fungerar.

Socialtjänsten, skolan och polisen behöver ofta samverka med varandra för att förebygga och förhindra att barn och unga begår brott. Att dela information ökar möjligheten att ge barnet rätt stöd.

Informationsdelning mellan socialtjänst, skola och polis, Kunskapsguiden

Individinriktad brottsförebyggande samverkan

Exempel på individinriktad brottsförebyggande samverkan, där myndigheter, organisationer och föreningar samordnar sina åtgärder kring en individ är sociala insatsgrupper (SIG) och samverkan skola, socialtjänst, polis och fritid (SSPF).

  • SSPF utvecklades för att upptäcka ungdomar i risk att begå brott eller med en begynnande kriminalitet. Här samverkar skola, socialtjänst, polis och fritidssektor.
  • SIG utvecklades för att stötta unga med hög risk för att begå brott att lämna en kriminell livsstil. Här samverkar i grunden socialtjänst, polis och skola.

Om brottsförebyggande arbete med barn och unga, Kunskapsguiden

Stöd i socialtjänstens arbete

På Kunskapsguiden finns samlat stöd och kunskap om brottsförebyggande arbete och stöd för socialtjänsten.

Exempel på metoder för att förebygga normbrytande beteende och brott

Exempel brottsförebyggande metoder

Senast uppdaterad:
Publicerad: