Förebyggande arbete i vården och omsorgen för äldre personer
Att leva ett självständigt liv är viktigt för de flesta. Förebyggande arbete kan handla om att stärka de förmågor som den äldre personen annars riskerar att tappa. Det kan också vara att upptäcka och motverka tidiga tecken på fysisk och psykisk ohälsa. Här har alla som möter äldre personer en viktig roll.
Offentliga, ideella och privata aktörer kan på olika sätt bidra till att äldre personer får ökade möjligheter att vara fysiskt, kognitivt och socialt aktiva. Det är viktigt att äldre personer har möjlighet att vara delaktiga i samhället och kan ta del av aktiviteter som de är intresserade av.
Vi blir fler och lever allt längre – hur möter vi seniorernas behov? – dialog mellan forskare och praktik 22 maj 2024
Vi lever idag längre och får generellt fler friska år. Vad innebär detta och hur kan kommunerna stödja seniorerna att ha ett självständigt liv så länge som möjligt? Vilka förebyggande och hälsofrämjande insatser fungerar? Det är några av frågorna som diskuterades vid webbinariet.
Webbinariet är ett samarbete mellan Socialstyrelsens nationella kompetenscentrum för äldreomsorg och regeringens äldreforskarråd, på initiativ av äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.
Medverkande bland andra:
- Ingmar Skoog, seniorforskare vid Göteborgs universitet
- Erik Rosendahl, professor i fysioterapi vid Umeå universitet
- Panel bestående av forskare och kommun- och verksamhetsrepresentanter.
Syntolkad version av webbinariet Vi blir fler och lever allt längre
Förebygga risken att drabbas av demenssjukdomar
Idag har omkring 70 procent av dem som bor på särskilt boende en demenssjukdom. I takt med att vi lever allt längre väntas antalet personer som lever med en demenssjukdom öka. Därmed ökar kraven på kompetens om demenssjukdomar hos medarbetarna inom äldreomsorgen. Samtidigt går forskningen snabbt framåt, bland annat när det gäller diagnosticering och möjligheten att påverka risken för demenssjukdom.
Den nationella demensstrategi som gäller för 2025–2028 omfattar både hälso- och sjukvård, tandvård och socialtjänst. Strategin har fyra mål som ska följas upp, varav ett är att insatser för personer som har en demenssjukdom ska vara samordnade samt främja hälsa och förebygga ohälsa.
Varje dag räknas: Nationell demensstrategi 2025–2028 – Regeringen
Mer om strategin och våra stöd om demenssjukdomar
Demenssjukdomar hos äldre personer – Kunskapsguiden
Arbeta förebyggande mot fallolyckor
Fallolyckor är den vanligaste orsaken till att äldre personer skadar sig. Äldre personer faller oftast i sin bostad eller i närheten av den. Fall kan till exempel bero på nedsatt styrka och balans, sjukdomar, omgivningsfaktorer eller bristande näringsintag. Många fall och frakturer kan förebyggas med fysisk träning. Bra matvanor, en säker miljö och läkemedelsgenomgångar är andra exempel på åtgärder som minskar fallrisken.
Både personligt lidande och kostnader för samhället skulle kunna minskas eftersom många fallolyckor kan förebyggas. Därför är det viktigt att kommuner och regioner prioriterar förebyggande åtgärder.
En kommun som till exempel satsar på fysisk träning ledd av fysioterapeut, för personer 80 år och äldre, kan minska antalet fallolyckor och efter fyra år se en besparing i kommunens ekonomi. Det visar hälsoekonomiska beräkningar från Socialstyrelsen. Även andra fallpreventiva satsningar kan medföra besparingar.
Mer om våra stöd om fallolyckor
Fallolyckor och fallprevention – Kunskapsguiden
Förebygga undernäring bland äldre personer
Undernäring kan många gånger vara ett dolt problem. Därför har personalen i hälso- och sjukvården, hemtjänsten och på särskilda boenden ett viktigt ansvar när det gäller att upptäcka tidiga tecken på undernäring bland äldre personer.
Det behöver finnas rutiner för hur personalen ska agera när de ser tecken på undernäring eller risk för undernäring och att de vet vem de ska kontakta.
Mer om våra stöd för att förebygga undernäring bland äldre personer