Flickor på lekplats

Hälsoprogram för barn och unga engagerar

Publicerad:
Ett halvår in i arbetet med ett nationellt hälsoprogram för barn och unga har flera kärnfrågor identifierats och engagemanget för att lösa dem är stort.

I augusti 2023 fick Socialstyrelsen och fem andra myndigheter i uppdrag att ta fram ett nationellt hälsoprogram för barn och unga upp till 20 års ålder. Det var starten på ett intensivt arbete.

– Uppdraget är brett och vi ser ett enormt engagemang och en stark vilja från många aktörer att skapa förutsättningar för god hälsa och utveckling hos barn och unga. Att fånga in det engagemanget, all kunskap och alla relevanta perspektiv är en positiv utmaning, säger Maria Hilberth, enhetschef och projektägare på Socialstyrelsen.

Nya arbetsgrupper startas efter hand

Stor vikt har lagts vid att ta fram en arbetsprocess som gör det möjligt att involvera rätt aktörer vid rätt tillfälle.

– Hälsoprogrammet är ett flerårigt uppdrag med olika behov av aktiviteter och kompetens under resans gång. Vi utvärderar arbetssätt och insikter löpande och startar nya arbetsgrupper med nya frågeställningar efter hand, säger Maria Hilberth. 

Med början nu i mars samlas till exempel 150 personer till en serie workshops för att prata om vad barn och unga behöver för att utvecklas väl, må bra och ha en god hälsa ur flera perspektiv. Deltar gör experter inom området barn och unga, representanter från de sex samverkande myndigheterna och representanter från civilsamhället.

Flera centrala frågor

Parallellt pågår arbete med att involvera barn och unga i programmets utformning och diskutera andra centrala frågor som: 

  • Hur kan vi stärka samverkan över organisationsgränser?
  • Hur kan samarbetet mellan skolan och hälso- och sjukvården utvecklas?
  • Hur kan vi följa upp hälsoprogrammet och barns och ungas allmänna hälsoutveckling?

I dagarna lämnas en delredovisning om uppföljning till regeringen.

– Vi har tittat på vad som görs idag kopplat till hälsodataregister, kvalitetsregister samt enkäter och vad vi behöver komplettera med för att få en heltäckande bild, säger Maria Hilberth.

– En av slutsatserna är att det samlas in mycket intressant data på nationell, regional och lokal nivå, men när det gäller att beskriva hela den allmänna hälsoutvecklingen för alla barn och unga i landet saknar vi idag ett bra system för uppföljning. Ett sådant behöver utvecklas.

Hälsoprogrammet för barn och unga är en del i den pågående omställningen till god och nära vård. Slutredovisning ska ske till Socialdepartementet senast den 31 oktober 2026.

Fakta om hälsoprogrammet

Barn, unga och deras familjer får inte alltid det stöd och de förebyggande insatser som de behöver för att få utvecklas och må bra. En av många satsningar för att ändra på det är ett nationellt hälsoprogram för barn och unga.

Syftet är att uppnå en sammanhållen, regelbunden och jämlik uppföljning för barns och ungas hälsa till och med 20 års ålder. Kärnan i hälsoprogrammet är hälsobesök med undersökning och uppföljning, hälsosamtal och föräldraskapsstöd.

Centrala verksamheter i hälsoprogrammet är:

  • mödrahälsovården

  • barnhälsovården

  • skolan inbegripet elevhälsan och elevhälsans medicinska insatser

  • ungdomsmottagningen

  • tandvården

  • vårdcentralen/hälsocentralen

  • förskolan

  • socialtjänsten.

Arbetet leds av Socialstyrelsen tillsammans med Skolverket, Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, Specialpedagogiska skolmyndigheten och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.

Läs delredovisningen