Uppradade läkemedel

Förstärkning i arbetet för robust försörjning av läkemedel och medicintekniska produkter

Publicerad:
Världsläget med krig i Europa samt erfarenheter från pandemin pekar tydligt på att hälso- och sjukvårdens tillgång till läkemedel och medicintekniska produkter behöver stärkas. Socialstyrelsen presenterar nu ett uppdrag om statligt ansvar för försörjningsberedskap inom hälso- och sjukvården.

– Vi har tagit fram en modell för en nationell struktur för samverkan över myndigheter och regioner. Den lägger grunden för att systematiskt och effektivt kunna bygga en robust försörjning av läkemedel och medicintekniska produkter, säger Malin Alenius, utredare på Socialstyrelsen.

Vid kris eller i krig finns stor risk för brist på läkemedel och medicintekniska produkter. Sverige har idag en begränsad tillverkning och begränsade lager av dessa produkter och är därmed inte självförsörjande. Det innebär att störningar i försörjningsflödet allvarligt kan påverka hälso- och sjukvårdens tillgång till läkemedel och medicintekniska produkter.

– Sverige behöver en bättre försörjningsberedskap. Vi behöver tydliga verktyg för att säkra tillgången på läkemedel och andra produkter. Här är samverkan mellan olika aktörer en nyckel, säger Malin Alenius.

Kartläggning av vad som krävs för god försörjningsberedskap

I och med uppdraget har Socialstyrelsen tagit fram en modell för en nationell samverkansstruktur med myndigheter och regioner så att alla inblandade gemensamt kan samlas kring utveckling av försörjningsberedskapen. Som en del av uppdraget har Socialstyrelsen kartlagt vad som krävs för att ha en god försörjningsberedskap, det kan handla om allt från distribution och lager till energiförsörjning och bemanning. Kartläggningen är ett stöd för den nationella samverkansstrukturen och samlar samtliga pågående uppdrag inom sektorn för vård, hälsa och omsorg.  

Nästa steg i arbetet efter att modellen har fått klartecken är att etablera samverkansstrukturen, ta fram förslag på prioriterade åtgärder och genomföra beslutade åtgärder.

Faktaruta

Socialstyrelsen är sektorsansvarig myndighet för vård, hälsa och omsorg inom strukturen för civilt försvar och krisberedskap. I sektorn ingår E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket. Sektorn samspelar med många andra aktörer på flera nivåer: regioner, kommuner, privata och ideella aktörer.

Sektorsansvarig myndighet ska ta ett särskilt ansvar för att utveckla arbetet inom sin beredskapssektor, stödja de andra myndigheterna och se till att samordning sker med andra aktörer. Det ingår också samverkan med Försvarsmakten när det gäller behov av stöd till det militära försvaret.

Socialstyrelsen fick i december 2021 uppdraget om statligt ansvar för försörjningsberedskapen inom hälso- och sjukvården.

Läs mer om försörjningsberedskap på socialstyrelsen.se