Statistik om läkemedel

Här hittar du statistik om läkemedel baserad på läkemedelsregistret. Det är allt från korta fakta, rapporter och tabeller till statistikdatabas där du själv kan hämta statistik. Det finns också möjlighet att beställa data eller statistik utifrån dina egna behov.

Korta fakta

Från den officiella statistiken:

  • Under 2024 hämtade nästan 7 miljoner svenskar ut minst ett receptbelagt läkemedel, vilket motsvarar 68 procent av befolkningen.
  • Läkemedelsanvändningen var högre bland kvinnor än män – 75 procent av kvinnorna och 61 procent av männen hämtade ut läkemedel på recept.
  • Bland personer 75 år och äldre hämtade över 80 procent ut läkemedel mot högt blodtryck.
  • Den största könsskillnaden fanns inom blodförtunnande medel där 62 procent av männen och 47 procent av kvinnorna i åldersgruppen 75 år och äldre hämtade ut denna medicin.

Källa: Statistik om läkemedel 2024

Statistikpublikationer

Statistik om läkemedel är en årlig rapport. Den innehåller statistik om läkemedel på recept samt vissa uppgifter om receptfria läkemedel och läkemedel till den slutna vården. Rapporten ingår i Sveriges officiella statistik och publiceras årligen i april.

Annan statistik

Här finns annan statistik som inte ingår i den officiella statistiken.

Statistik om läkemedel till barn

Statistik om läkemedel till barn ger en bild av hur många barn under 18 år som får receptförskrivna läkemedel. Rapporten visar också hur användningen utvecklats för enskilda läkemedel under en 10-årsperiod.

Rapport
Statistik om läkemedel till barn 2015Artikelnummer: 2016-10-8|Publicerad: 2016-01-01
Tillhörande dokument och bilagor

Vad är det för skillnad mellan officiell statistik och annan statistik?

Officiell statistik är statistik inom områdena hälso- och sjukvård samt socialtjänst som regeringen utsett Socialstyrelsen att vara ansvarig för. Vi ansvarar bland annat för att statistiken är aktuell, tillförlitlig, relevant, tydlig och jämförbar.

Den officiella statistiken publiceras regelbundet och regleras genom lagen (2001:99) och förordningen (2001:100) om den officiella statistiken.

Sveriges officiella statistik

Annan statistik

Utöver officiell statistik publicerar Socialstyrelsen även annan statistik, till exempel på webbsidor, i statistikdatabasen och i analysverktyg.

Vi publicerar exempelvis statistik som bygger på insamling och analys av andra uppgifter än de som ingår i ramen för officiell statistik.

Den här sortens statistik styrs inte av lagstiftning som den officiella statistiken gör. Den uppfyller inte heller de kvalitetskrav som finns för den officiella statistiken.

Ofta handlar det om statistik som är under uppbyggnad eller under utveckling. Det kan också vara så att statistiken inte är rikstäckande eller inte publiceras regelbundet.

Statistikdatabas för egna sammanställningar

I statistikdatabasen om läkemedel kan du själv dela upp statistiken på olika sätt samt ta fram tabeller.

Beställa anpassad statistik

Om du inte hittar den statistik du behöver i våra publikationer eller statistikdatabaser, kan du beställa statistik utifrån dina behov.

Beställa data för forskning

Här hittar du information om hur du gör för att beställa data från våra register för forskningsändamål. Registren skyddas av sekretess, därför kan data endast lämnas ut efter särskild prövning.

Källor till statistiken

Statistiken om läkemedel grundar sig på flera källor:

Det här ingår i statistiken

  • Antal patienter och patienter per tusen invånare. Denna uppgift anger hur många patienter som hämtat ut minst ett läkemedel på recept
  • Mängd uthämtade läkemedel i form av antal recept och definierade dygnsdoser, DDD
  • Läkemedelskostnader
  • Övergripande uppgifter om rekvisitionsläkemedel som ges direkt till patienten i öppen och sluten vård samt köp av receptfria läkemedel

Statistikens kvalitet

Generellt sett är statistiken om läkemedel av god kvalitet. Uppgiftsskyldigheten till statistiken är lagstadgad och insamlingen oftast automatiserad. Det gör att kvaliteten hålls god och jämn från år till år.

De uppgifter som kan ha ett visst bortfall är främst receptfria läkemedel sålda utanför apotek samt, på senare år, rekvisitionsläkemedel.

Beroende på hur läkemedelsförsörjningen organiseras i regionerna kan viss försäljning saknas i statistiken. I vissa regioner är det till exempel vanligare att administrera läkemedel direkt i dagvård vid sjukhus istället för att förskriva dem på recept. I dessa fall hamnar inga uppgifter i statistiken från läkemedelsregistret.

Läs mer om kvalitet och bortfall i dokumentet Kvalitetsdeklaration som är en bilaga till publikationen Statistik om läkemedel. 

Senast uppdaterad:
Publicerad: