Öppna jämförelser – Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?
I slutet av mars 2024 fick cirka 220 000 äldre personer en enkät med posten till sin folkbokföringsadress. Enkäten skickades till personer som är 65 år eller äldre och som har hemtjänst eller bor i ett särskilt boende för äldre.
Ett syfte med undersökningen är att ge äldre personer möjlighet att ge synpunkter på hur de uppfattar äldreomsorgen. Ett annat syfte är att ansvariga i kommuner och i verksamheter ska få ett underlag som de kan använda för att utveckla äldreomsorgen utifrån de äldre personernas perspektiv.
Resultat 2024
Tillhörande dokument och bilagor
- Bilaga 1 – Hemtjänst, resultat från riksnivå till stadsdelar 2022–2024 – Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?
- Bilaga 2 – Hemtjänst, resultat för verksamheter 2024 – Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?
- Bilaga 3 – Särskilt boende, resultat från riksnivå till stadsdelar 2022–2024 – Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?
- Bilaga 4 – Särskilt boende, resultat för verksamheter 2024 – Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?
- Bilaga 5 – Hemtjänst och särskilt boende, nationella resultat 2024 – Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?
- Bilaga 6 – Metodbeskrivning 2024 – Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?
- Bilaga 7 – Enkäter 2024 – Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?
Kort om resultaten
2024 års resultat visar bland annat:
- Skillnaderna mellan förra årets undersökning och årets är generellt sett små. Men resultatet på frågan som gäller upplevelsen av måltiderna på särskilda boenden är två procentenheter lägre i år. Det är den största förändringen jämfört med 2023 års undersökning.
- I jämförelse med 2019, före covid-19, har resultaten på frågan som gäller de äldre personernas allmänna hälsotillstånd förbättrats något. Det handlar om en procentenhet för de som har hemtjänst och fyra procentenheter för de som bor på särskilt boende.
- Jämfört med 2013 (första jämförbara året) har resultatet på samma fråga förbättrats med två procentenheter för de som har hemtjänst och sex procentenheter för de som bor på särskilt boende.
- Även på frågan om besvär av ängslan, oro eller ångest har resultatet förbättras i jämförelse med 2019. Det handlar om en procentenhet för de som har hemtjänst och två procentenheter för de som bor på särskilt boende. Jämfört med 2013 (första jämförbara året) har resultatet för samma fråga förbättrats med två procentenheter både för de som har hemtjänst och de som bor på särskilt boende.
- Resultaten på två nya frågor visar att över 80 procent av både de som har hemtjänst och de som bor på särskilt boende tycker att alla eller flertalet i personalen har tillräckligt bra kunskaper i svenska för att de ska förstå varandra. Lika många tycker att personalen har den kunskap och kompetens som behövs för att utföra sitt arbete.
- En annan ny fråga som handlar om fast omsorgskontakt i hemtjänsten, har samkörts med bland annat frågan om trygghet. Resultaten visar att av de som ofta träffar sin fasta omsorgskontakt uppger 95 procent att de känner sig mycket eller ganska trygga. För de som svarat att de aldrig träffar sin fasta omsorgskontakt är motsvarande siffra 72 procent.
Äldreguiden – webbaserade jämförelser
På webbplatsen Äldreguiden kan du göra webbaserade jämförelser av hemtjänst och äldreboenden. Äldreguiden inkluderar äldreboenden och hemtjänster i hela Sverige för offentliga, privata och ideella verksamheter. Källor för uppgifter i Äldreguiden är undersökningarna Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? samt Enhetsundersökningen om äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.
Nya uppgifter för 2024 kommer att publiceras i Äldreguiden vid månadsskiftet oktober och november.