Placerade barn har sämre psykisk hälsa och får mer psykofarmaka – nu behövs flera insatser
Socialstyrelsen har kartlagt förekomsten av psykisk ohälsa bland barn och unga som varit placerade i samhällsvård. Kartläggningen visar att det är tre till fyra gånger så vanligt att placerade barn och unga har indikation på psykisk ohälsa än andra jämnåriga. Högst andel finns bland barn och unga på HVB och SiS. Resultaten visar också att andelen placerade med psykisk ohälsa har ökat under en tioårsperiod, exempelvis med 12 respektive 14 procentenheter bland pojkar och flickor i tonåren.
Det är vanligare med psykiatriska diagnoser, som neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och ångest, än bland andra jämnåriga. Bland placerade 13-17-åringar har 41 procent av flickorna och 32 procent av pojkarna någon psykiatrisk diagnos. Dessutom är det 14 gånger så vanligt att placerade tonårsflickor vårdas för självskador, med eller utan suicidavsikt, jämfört med jämnåriga som inte är placerade.
– Resultaten visar med all tydlighet att placerade barn och unga behöver uppmärksammas mer inom barn- och ungdomspsykiatrin, och att samverkan mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården behöver bli mycket bättre. Vi vet till exempel sedan tidigare att placerade barn och unga inte får hälsoundersökningar i den utsträckning de behöver vid placering. Jag planerar nu att ta den här frågan vidare i samverkan med regioner för att vi gemensamt ska kraftsamla kring området, säger generaldirektör Björn Eriksson.
Vanligare med psykofarmaka och antipsykotiska läkemedel
Kartläggningen visar att det är vanligare med uttag av psykofarmaka bland placerade barn och unga än andra jämnåriga. Bland annat använder mer än hälften av flickor och unga kvinnor på SiS lugnande medel och sömnmedel, liksom en tredjedel av pojkarna. Särskilt anmärkningsvärd är förskrivningen av antipsykotiska läkemedel, som är 9-14 gånger vanligare i gruppen placerade barn och unga. Den förskrivningen motsvaras inte av andelen med psykossjukdom eller bipolär sjukdom.
– Det här är oroande, och kunskap från en annan kartläggning gör att vi kan anta att antipsykotiska läkemedel istället i flera fall skrivs ut för utåtagerande beteenden eller ångest. Utåtagerande beteenden ska i första hand behandlas med andra vårdinsatser än läkemedel utifrån bakomliggande orsak, säger Anne-Katrin Kantzer, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.
– Hälso- och sjukvården behöver se över den här typen av förskrivning och vilka andra vårdinsatser som kan vara lämpliga. Och boendena kan behöva stärka fokus på stöd och omvårdnad till barn och unga som förutom social problematik också har en omfattande psykisk ohälsa.
Rapporten visar på ett samband mellan antalet förskrivare och antal olika psykofarmaka, där fler förskrivare riskerar att leda till fler psykofarmaka. Placerade barn och unga har ofta fler förskrivare än andra jämnåriga vilket i sin tur förklaras med att barn och unga flyttar oftare - samtidigt som hälso- och sjukvården inte hinner göra ordentliga uppföljningar av läkemedlen.
– Vi ser också att flyttarna försvårar för andra insatser än medicinering. En lösning skulle exempelvis kunna vara att bredda målgruppen för läkemedelsgenomgångar, som i dag erbjuds till äldre, och att se över möjligheterna för digital vård för öka kontinuiteten. Helt centralt är att denna redan utsatta och sårbara grupp får tillgång till en bättre sammanhållen vård och omsorg, säger Björn Eriksson.
Socialstyrelsen arbetar nu med att ta fram ett nytt kunskapsstöd till hälso- och sjukvården för att höja kunskapen om placerade barn och ungas situation och behov. Parallellt pågår arbetet i det nystartade nationella utvecklingsteamet som bland annat ska stödja barn- och ungdomspsykiatrin i att prioritera de grupper som behöver mest stöd.
Fakta / kartläggningen
- Socialstyrelsen har kartlagt förekomsten av psykisk ohälsa bland barn och unga födda 2002-2016 som varit placerade i samhällsvård 2022. Myndigheten har bland annat utgått från ett index för psykisk ohälsa som är ett sammanvägt mått som baseras på uppgifter från de nationella registren.
- Förekomsten av psykisk ohälsa enligt indexet har ökat för såväl placerade barn som de som inte placerats 2011-2022. Placerade barn och unga har 3-4 gånger så ofta indikation på psykisk ohälsa som andra jämnåriga.
- Bland placerade 13–17 åringar har runt hälften, 49 procent av pojkarna och 53 procent bland flickorna, indikation på psykisk ohälsa under 2022.
- Indikationen på psykisk ohälsa är högst bland barn och unga som var placerade på SiS någon gång under året. Andelen med indikation på psykisk ohälsa bland tonåringar på SiS är 92 procent bland flickor och 82 procent bland pojkar. Motsvarande andelar bland unga vuxna på SiS (18-20 år) är 95 procent bland kvinnor och 71 procent bland män.
- Bland tonåringar är det cirka 15 respektive 20 gånger så vanligt med substansbruk bland placerade pojkar och flickor, jämfört med andra jämnåriga.
Fakta / läkemedelsgenomgångar
- För patienter som är 75 år eller äldre och som är ordinerade minst fem läkemedel, ska vårdgivaren erbjuda en enkel läkemedelsgenomgång. En sådan ska göras vid besök hos läkare i öppenvården, inskrivning i slutenvården, påbörjad hemsjukvård eller flytt till särskilt boende. En årlig genomgång ska också göras för de 75 och äldre som bor på särskilt boende eller har hemsjukvård.
- En enkel läkemedelsgenomgång är en metod för att följa upp, analysera och ompröva en persons läkemedelsanvändning, i syfte att säkerställa läkemedelsbehandlingens ändamålsenlighet och säkerhet.
- Under genomgången ser man bland annat över läkemedelslistans aktualitet, doser och eventuella interaktioner, och ger patienten information om åtgärder och en uppdaterad läkemedelslista.
- Vårdgivaren ska även erbjuda patienter som har läkemedelsrelaterade problem eller där det finns misstanke om sådana problem en enkel läkemedelsgenomgång.