RSS

Pressmeddelanden och nyheter

Verksamhetsområden
Press
Årtal
  • Informationen till invånarna om fast läkarkontakt behöver bli bättre

    Nyhet

    De flesta regioner har beslutat om åtgärder med anledning av Socialstyrelsens nationella riktvärde för fast läkarkontakt, det visar resultat från en ny analys från myndigheten. Samtidigt krävs ytterligare insatser i regionerna för att fler invånare ska få en fast läkarkontakt. Det är bland annat stor skillnad mellan regionernas uppgifter om hur många som har en fast läkarkontakt och invånarnas uppfattning om huruvida de har en ordinarie läkare som de vanligtvis går till.

  • Gör en insats – nu startar en nationell informationsinsats om familjehem

    Nyhet

    Denna vecka startar kampanjen ”Gör en insats” som är den största nationella kampanjen som socialstyrelsen gjort på det här temat. ”Det finns en nationell brist på familjehem och det behövs flera vuxna som vill ställa upp och göra en insats för ett barn. Erfarenhet och analyser visar att familjehem är den bästa placeringsformen för barn och unga, och vi har ett stort behov av variation bland familjehemmen" säger Olivia Wigzell, generaldirektör på socialstyrelsen.

  • Kartläggning av läkemedel med semaglutid

    Nyhet

    Socialstyrelsen har i en ny rapport kartlagt uttagen av läkemedel som innehåller semaglutid. Rapporten visar att majoriteten av de personer som hämtar ut läkemedlen har en rapporterad typ 2-diabetesdiagnos i Socialstyrelsens register. ”Samtidigt ser vi en ökning av andelen uttag som görs utan subvention, vilket är den typ av uttag där patienten till stor del saknar en diabetesdiagnos”, säger Maria State, enhetschef på avdelningen för analys.

  • Fler söker hjälp för att sluta använda våld i nära relation

    Nyhet

    Nya siffror från Socialstyrelsens stödtelefon "Välj att sluta" – som är en nationell stödlinje för personer som utövar våld i nära relationer – visar att det kom in 858 samtal under 2023. Det är en ökning mot föregående år med 19,5 procent. ”Att fler söker stöd och behandling för att förändra sitt beteende och sluta utöva våld är av vikt för att våldet ska upphöra. Men våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem och gemensamt behöver vi arbeta återfallsförebyggande med våldsutövare”, säger Jenny Rangmar, forskare på Socialstyrelsen.

  • Socioekonomi har betydelse för hälsan

    Nyhet

    Årets lägesrapport om tillståndet och utvecklingen inom hälso-, sjuk- och tandvård visar att sjukvården generellt fungerar bra. Användningen av antibiotika minskar och överlevnaden efter diagnostiserad cancer har ökat över tid. ”Samtidigt ser vi att det finns stora omotiverade skillnader i hälsa och tillgänglighet mellan olika grupper i befolkningen”, säger Anna Bredin, utredare på Socialstyrelsen.

  • Ojämlik screening för dödlig sjukdom

    Nyhet

    Trots att screening med ultraljud för upptäckt av vidgad kroppspulsåder rekommenderas för alla män som är 65 år är det långt ifrån alla som går igenom undersökningen. Kallelse till och uppföljning av undersökningen hanteras olika av regionerna och det förekommer även screening av grupper som egentligen inte ingår i screeningprogrammet, enligt en ny utvärdering av Socialstyrelsen.

  • Trygghetslarm vanligaste första stöd för äldre

    Nyhet

    Trygghetslarm är den vanligaste första socialtjänstinsatsen för äldre, därefter följer hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning som Socialstyrelsen gjort under sju år och som presenteras i den årliga rapporten över tillståndet inom vård och omsorg för äldre som publiceras idag.

  • Flera nyheter i nationella riktlinjer för adhd och autism

    Nyhet

    Idag publicerar Socialstyrelsen uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism. Liksom tidigare ligger fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostik, i stället för ensidiga snabbutredningar utan uppföljande insatser. Dessutom lyfts vikten av att personer med komplexa behov och utmanande beteenden prioriteras i vården.

  • Betydligt högre risk att dö i cancer för personer med funktionsnedsättning

    Nyhet

    Kvinnor med intellektuell eller annan funktionsnedsättning löper fem till sex gånger högre risk att dö i bröstcancer jämfört med den övriga befolkningen. Det är en av iakttagelserna i Socialstyrelsens nya lägesrapport inom funktionshindersområdet som publiceras idag. I rapporten konstaterar myndigheten också att trots ett allt mer allvarligt säkerhetsläge i världen har krisberedskapen försämrats.

  • Stora skillnader i tillgång till vårdpersonal i landet – nya arbetssätt kan behövas i framtiden

    Nyhet

    Det finns stora regionala skillnader när det gäller tillgång till hälso- och sjukvårdspersonal och tandvårdspersonal. Antalet specialistbesök och vårdtid för patienter ser också olika ut över landet, och beräknas dessutom öka under en 20-årsperiod. ”Vår analys visar att det kan vara svårt att möta framtida vårdbehov med dagens arbetssätt”, säger Mattias Fredricson, avdelningschef på Socialstyrelsen.