Ny lag: Så blir processen för att ändra juridiskt kön
Den 1 juli börjar den nya könstillhörighetslagen att gälla. Den nya lagstiftningen, som riksdagen beslutade om förra året, syftar till att göra det enklare att ändra juridiskt kön – det kön som framgår av folkbokföringen.
För den som ansöker kommer det inledningsvis att handla om att vända sig till hälso- och sjukvården för att få ett intyg och därefter att skicka in en ansökan till Socialstyrelsen som beslutar i ärendet. Sedan är det Skatteverket som ändrar till nytt personnummer eller samordningsnummer.
Socialstyrelsen har med anledning av den nya lagen fått i uppdrag att ta fram föreskrifter och ett kunskapsstöd för hälso- och sjukvården. Idag presenteras de nya föreskrifterna om hur ansökan ska gå till, samt vilka yrkesgrupper i hälso- och sjukvården som får behörighet att utfärda intyg.
– Socialstyrelsen har beslutat att legitimerade läkare, psykologer, psykoterapeuter och hälso- och sjukvårdskuratorer ska ha behörighet att utfärda intyg. Dessa fyra yrkesgrupper är de som vi bedömer bäst motsvarar intentionen med lagen och som samtidigt har den kompetens som behövs för att kunna utfärda intyg, säger Pär Ödman, chefsjurist på Socialstyrelsen.
Kunskapsstöd ska underlätta arbetet för hälso- och sjukvården
Socialstyrelsen har också tagit fram ett kunskapsstöd för hälso- och sjukvården och de yrkesgrupper som ska utfärda intyget. Målet är att underlätta arbetet för yrkesgrupperna och att bidra till ett möte som är begripligt, informativt och respektfullt.
– Hälso- och sjukvården ska göra en bedömning av om personen uppfyller två krav som finns i den nya lagen. Det ena handlar om att en ändring av det juridiska könet skulle stämma bättre överens med personens könsidentitet. Det andra handlar om att det går att anta att personer kommer leva i den här könsidentiteten under överskådlig tid. För de yrkeskategorier som nu berörs kan kunskapsstödet ge information och vägledning i arbetet, säger Pär Ödman.
I Socialstyrelsens arbete ingår från och med den 1 juli att handlägga ärendena om ändring av juridiskt kön, bland annat genom att bedöma intygen som hälso- och sjukvården har utfärdat.
– Det arbetet förbereds just nu på myndigheten och i juni kommer den här delen av uppdraget att redovisas till regeringen, säger Pär Ödman.
Fakta
- Den 1 juli 2025 träder en ny lag om fastställande av kön i vissa fall i kraft. Att ändra juridiskt kön i folkbokföringen, respektive att få könsbekräftande vård, blir nu två separata processer som är oberoende av varandra. Det har riksdagen beslutat.
- Ett övergripande mål med den nya lagstiftningen är att det ska bli enklare att ändra det kön som framgår av folkbokföringen. Personer 16 år och äldre ska kunna ändra könet i folkbokföringen efter en prövning av könsidentiteten.
- Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att förbereda föreskrifter till den nya lagen om fastställande av kön i vissa fall. Föreskrifterna ska bland annat beskriva hur en ansökan ska göras och vad den ska innehålla. Föreskrifterna ska träda i kraft den 1 juli 2025.
- Socialstyrelsen har också haft i uppdrag att ta fram ett nationellt kunskapsstöd till stöd för hälso- och sjukvården för att utfärda intyg, i enlighet med den nya lagen.