Allt fler får behandling för spelberoende

Publicerad:
Antalet personer som får vård och behandling för spelmissbruk ökar. Samtidigt är det färre med skadligt bruk och substansberoende som tvångsvårdas. Trenden visar på en övergång mot mer öppenvård och ett växande behov av stöd för spelrelaterade problem. Det visar färsk statistik från Socialstyrelsen.

2024 minskade antalet personer som tvångsvårdats enligt Lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) med 12 procent. Nedgången är en del av en långsiktig trend – sedan 2014 har antalet tvångsvårdade minskat med drygt 36 procent. Minskningen är något tydligare bland män än bland kvinnor.

– De som får tvångsvård bor företrädesvis i socioekonomiskt utsatta områden. Under perioden 2022–2024 var det nästan fyra gånger vanligare med tvångsvård i dessa områden jämfört medområden med bäst socioekonomi, säger Daniel Svensson, utredare på Socialstyrelsen.

Dubbelt så många får hjälp för sitt spelmissbruk

En tydlig förändring i årets statistik syns i hur spelproblematik hanteras. Efter lagändringen 2018, som gav socialtjänsten ansvar för insatser till personer med problem relaterat till spel om pengar, har antalet personer som fått insatser blivit dubbelt så många – från knappt 500 till nära 1 000 personer förra året. En fjärdedel av dessa var kvinnor.

Statistiken visar alltså att allt fler söker hjälp för spelproblem, vilket också märks i vården och i socialtjänstens insatser. Men troligen finns också ett mörkertal – vissa kan ha fått stöd från både socialtjänst och sjukvård – och det skulle även kunna vara betydligt fler som behöver hjälp med att hantera sitt spelberoende.

 

FAKTA – Statistik om insatser till vuxna med skadligt bruk och beroende 2024

  • Spelproblem ökar: Insatser från socialtjänsten för spelproblematik har fördubblats sedan 2018 – från knappt 500 till nästan 1 000 personer 2024.
  • Tvångsvård minskar: Antalet personer som tvångsvårdats enligt LVM har minskat från 834 till 730 personer (12 procent) mellan 2023 och 2024, en trend som varit nedåtgående sedan 2000.
  • Ojämlik vård: Tvångsvård är nästan fyra gånger vanligare i socioekonomiskt utsatta områden jämfört med områden med bättre socioekonomiska förutsättningar.
  • Öppna insatser dominerar: Socialtjänsten ger allt fler individuellt anpassade öppna insatser, medan institutionsplaceringar minskar.

Kontakt

Daniel Svensson, sakkunnig
Telefon: 070-162 35 11