Allt färre anmäler sig till Donationsregistret

Publicerad:
Förra året minskade både antalet organdonatorer och antalet personer som anmälde sig till Donationsregistret. ”Det är en oroande utveckling – inte minst med tanke på att vi blir fler och äldre och behoven ökar”, säger Anna Aldehag, enhetschef för Nationellt donationscentrum på Socialstyrelsen.

Sedan 2020 har antalet organdonatorer stadigt ökat år efter år. Men under 2024 hade Sverige 233 faktiska organdonatorer, vilket är en hög siffra men också ett trendbrott och en minskning med ungefär 10 procent jämfört med 258 donatorer rekordåret 2023.

Än mer anmärkningsvärt är att antalet nyanmälningar till Donationsregistret kraftigt minskat – från 91 000 år 2023 till endast 58 500 under 2024 – en minskning med 35 procent.

– Minskningen av antalet faktiska organdonatorer och nyregistrerade viljeyttringar i Donationsregistret kan få negativ påverkan för de patienter som väntar på en transplantation, en behandling som kan vara livräddande eller livskvalitetshöjande, säger Anna Aldehag.

Färre organtransplantationer under fjolåret

Trots färre organdonatorer kunde 820 organtransplantationer genomföras förra året, varav 709 från avlidna donatorer. I tre av landets regioner ökade antalet organdonatorer, men det totala antalet transplantationer minskade för flera organ – särskilt lungor, hjärta och lever. Samtidigt ökade väntetiderna kraftigt – medianväntetiden för att få genomgå en hjärttransplantation steg från 93 dagar 2023 till 150 dagar 2024.

Oroande trenden kan påverka beredskapen

Den negativa trenden oroar även ur ett självförsörjningsperspektiv, inte minst i en tid av ökande global osäkerhet. Enligt Socialstyrelsen kan den nationella kapaciteten att snabbt kunna transplantera livräddande organ och livsförlängande eller livskvalitetsförbättrande vävnader påverkas om utvecklingen inte kan vändas.

Även inom vävnadsverksamheten var trycket fortsatt högt under 2024. Brännskadevården rapporterade en fortsatt låg tillgång på hud från avlidna donatorer, vilket också har stor betydelse för katastrofberedskapen. Antalet huddonatorer minskade något, men förbättrad teknik gjorde att utfallet ändå var positivt.

Fler behöver göra sin vilja känd

Socialstyrelsens ambition är att betydligt fler donationer ska möjliggöras för att kunna rädda fler liv. Att antalet anmälningar till Donationsregistret nu sjunker kommer att kunna ha negativ inverkan framöver eftersom en registrerad vilja gör att närstående själva slipper tolka donationsviljan i en kaosartad och tidspressad situation.

– Lagstiftningen speglar den höga donationsviljan i Sverige och det är den enskildes vilja som ska respekteras. Därför är det viktigt att man registrerat sin vilja och pratar med sina närstående om hur man vill ha det, säger Anna Aldehag.

Totalt fanns 1 873 234 personer registrerade i Donationsregistret i mitten av juni 2025 – vilket motsvarar knappt 18 procent av befolkningen. 80 procent av svenskarna ställer sig dock positiva till att donera organ efter döden så antalet personer i registret skulle kunna vara betydligt fler.

– Att man registrerat sig innebär inte att man blir organ- eller vävnadsdonator när man avlidit. Sannolikheten för att man någon gång själv kommer att behöva ett donerat organ är betydligt högre, säger Anna Aldehag.

Fakta: Så fungerar Donationsregistret

  • Donationsregistret är ett viljeyttringsregister där man registrerar ja eller nej till att donera sina organ och vävnader efter sin död. Ett ställningstagande i registret underlättar närstående som då själva slipper tolka viljan.
  • Som ett första steg i donationsutredningen söker vårdpersonal med behörighet alltid i registret efter ett ställningstagande när frågan om donation är aktuell.
  • Om fler anmäler sig till Donationsregistret kan fler få livräddande och livsförlängande behandling eller ges möjlighet till en ökad livskvalitet eftersom organ- respektive vävnadstransplantation förutsätter donation.
  • Idag har knappt 2 miljoner personer i Sverige anmält sitt ställningstagande till donation av organ och vävnader i Socialstyrelsens donationsregister.
  • Det finns flera sätt att göra sin vilja till donation känd. Anmäl till Donationsregistret på Socialstyrelsens webbplats eller logga in på 1177.se, gå till Övriga tjänster, där finns inloggning till Donationsregistret. 
  • Berätta även för dina närstående så att de vet din inställning till organ- och vävnadsdonation.
Organdonation och transplantation i Sverige 2024
Artikelnummer: 2025-6-9623 | Publicerad: 2025-06-30

Läs mer om hur det sett ut tidigare år:

Statistik om Donationsregistret

Kontakt

Presstjänsten
Telefon: 075-247 30 05