Nationell informationsstruktur
Socialstyrelsens arbete med NI bidrar till Vision e-hälsa 2025. Förvaltningen och vidareutvecklingen av NI fokuserar på det innehåll som har störst betydelse för verksamheterna inom vård och omsorg, utifrån behovet av en strukturerad dokumentation. Socialstyrelsen tar kontinuerligt emot synpunkter och förslag från intressenter och användare, på hur innehållet i NI behöver utvecklas och tydliggöras för att vara en gemensam utgångspunkt i utvecklingen av dokumentationen.
Vidareutvecklingen innefattar begreppsutredning, juridisk utredning och modellering och genomförs i ett nära samarbete mellan informatiker, terminologer, jurister och verksamhetsrepresentanter.
NI och NIM
NI 2023:1 publicerades den 30 november 2022
De största förändringarna i denna version handlar om begreppet aktualisering och relaterade begrepp i begreppsmodellen för socialtjänst. Termen aktualisering har tagits bort och begreppet framställning har istället lagts till som är det begrepp som används i förvaltningslagen. Andra nya begrepp är förhandsbedömning och utredning. I föregående version lades begreppet ansökan till. I denna version har de underordnade begreppen till ansökan, ansökan om bistånd och begäran om LSS-insats, tagits bort. I informationsmodellen för socialtjänst har klassen aktualisering bytt namn till framställning, och klassen har fått ett nytt attribut beskrivning.
Mindre ändringar har även gjorts i modellerna för hälso- och sjukvård och vård och omsorg. En ändringslogg finns som beskriver alla ändringar.
NIM i ny iteration publicerades den 1 juni 2022
Denna publicering består av statusuppdateringar av ett antal tidigare publicerade nationella informationsmängder för socialtjänstområdet.
Statusuppdateringarna avser: NIM-Brukare(Socialtjänst), NIM-Organisation (Socialtjänst), NIM-Socialtjänstpersonal (Socialtjänst), NIM-Åtgärd (Socialtjänst).
Presentationer
Presentation: Kort introduktion till Nationell informationsstruktur (NI) (pdf)
Presentation: Nytt i Nationell informationsstruktur (NI) 2021:1 (pdf)
NI stödjer strukturerad och ändamålsenlig dokumentation
Vårt uppdrag är att vidareutveckla och kvalitetssäkra NI så att den stödjer och leder till målen om en strukturerad och ändamålsenlig dokumentation i hälso- och sjukvården och socialtjänsten.
Utmärkande för en ändamålsenlig och strukturerad dokumentation är att den ska vara:
- utgångspunkt för vård och stöd och behandling av en enskild individ
- underlag för patientens eller brukarens ställningstagande
- fullvärdig som underlag för att följa upp grupper av patienter och brukare på olika nivåer
- lämplig som kompletterande underlag för beslutsstöd
- tillräckligt bra för att utgöra underlag för forskning
- tillräckligt specifik för att tillåta en juridisk bedömning av den enskilda processen.
NI används för att identifiera, beskriva och hantera dokumentationsbehov inom vård och omsorg och är ett viktigt verktyg för att uppnå interoperabilitet inom och mellan olika aktörer. Interoperabilitet definieras som förmågan hos system, organisationer eller verksamhetsprocesser att fungera tillsammans och kunna kommunicera med varandra genom att följa överenskomna regler.