Webbinarier – vård och omsorg för äldre personer
Varje dag räknas för personer med demenssjukdom – dialog mellan forskare och praktik 27 maj 2025
Digitala demensteam, träningsgrupper för personer med demenssjukdom och dans på särskilt boende. Det är några av många lokala exempel som lyfts under webbinariet. Två forskare medverkar och presenterar resultat som rör tidig upptäckt av demenssjukdom och fysisk träning för personer med demenssjukdom.
En textad och syntolkad version av filmen publiceras här inom kort.
Mer fokus på förebyggande och hälsofrämjande i äldreomsorgen – hur kan det gå till
En hälsopedagog från Sollentuna och en välfärdsrådgivare från Karlstad berättar om hur deras kommuner når seniorer som skulle kunna behöva förbyggande insatser, och vilka hälsofrämjande aktiviteter som ger effekt och uppskattas av seniorerna. Socialstyrelsen presenterar resultat från en förstudie om kommuners förutsättningar att arbeta förebyggande.
Hälsosamtal – ett sätt att motverka ensamhet hos äldre
Ensamhet behöver inte vara något problem och kan vara självvald. Men när ensamheten är ofrivillig och leder till negativa känslor för den enskilde kan den leda till psykisk och fysisk ohälsa. Att upptäcka äldre personer med ofrivillig ensamhet tidigt och erbjuda stöd för att bryta ensamheten är viktigt. Hälsosamtal kan vara ett sätt för kommuner att fånga upp ofrivillig ensamhet hos äldre personer som kommunen annars kan missa. Många kommuner har tagit del av statsbidraget till stöd för att motverka ofrivillig ensamhet hos äldre genom arbetet med hälsosamtal. Under webbinariet får du ta del av inspirerande exempel på detta.
Utveckla kvaliteten inom äldreomsorgen – konkreta exempel
Varför är systematiskt kvalitetsarbete så viktigt? Här får du bland annat ta del av den utvecklingsresa som Leksand och Bräcke kommun har gjort, efter den tillsyn som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomförde på kommunala särskilda boenden för äldre under 2022–2024. Du får konkreta exempel på hur de har arbetat med åtgärder, implementering och uppföljning. Du får även ta del av stöd för kvalitetsutveckling från Socialstyrelsen (pdf).
Hållbar kompetensförsörjning i äldreomsorgen – vad fungerar?
Att ha tillräckligt med personal med rätt kompetens är en stor utmaning för äldreomsorgen. För att klara det behöver verksamheterna ta hand om den befintliga personalen bättre än idag, attrahera nya medarbetare och utveckla nya arbetssätt. Vad krävs för att medarbetare ska stanna inom äldreomsorgen? Kan äldreomsorgen bli mer effektiv med teknik? Det är några av frågorna som diskuteras vid webbinariet.
Att leda hemtjänst för god kvalitet och nöjda medarbetare
Ledning och chefer har en viktig roll för både arbetsmiljö och kvalitet i hemtjänsten. Utredaren Anna Brooks sammanfattar i detta webbinarium slutsatser från forskning om några saker som är viktigt att arbeta med. Representanter för två kommuner berättar om sitt arbete.