Ungdomar umgås vid ett träd

Nya möjligheter för ökad kvalitet inom HVB-vården

Publicerad:
Socialstyrelsen har fått nya möjligheter att stärka vårdkvaliteten på HVB. Ett nytt regeringsuppdrag om kompetensutveckling för personal och föreståndare kom förra veckan. Samma vecka presenterades också den statliga utredningen om HVB för barn och unga. Flera förslag i utredningen berör områden där Socialstyrelsen har efterfrågat mer kunskap.

 – Vi är glada att HVB-vården har analyserats och att fokus nu ligger på att stärka verksamheternas kvalitet. Barn och unga på HVB är en sårbar grupp som behöver bästa tänkbara omsorg och behandling. Det är viktigt att utvecklingsarbetet framåt genomförs tillsammans med barnen och de unga, personalen och föreståndarna, säger Johanna Andersson, utredare på Socialstyrelsen.

Varje år bor omkring 6000 barn och unga mellan 0 och 20 år på ett hem för vård eller boende (HVB) i Sverige. Det handlar om barn och unga med stora behov av vård och behandling. Vanliga orsaker till placering är skadligt bruk eller beroende, kriminalitet, utagerande beteende eller andra sociala svårigheter. Dessutom har många av barnen och de unga psykisk ohälsa eller funktionsnedsättningar. Många har också varit utsatta för omsorgsbrist.

Socialstyrelsen har under de senaste åren identifierat flera förbättringsområden inom HVB-vården. Det gäller bland annat personalens kompetens och barnens och de ungas tillgång till hälso- och sjukvård. I maj visade en kartläggning från Socialstyrelsen att barn i samhällsvård har högre andel psykiatriska diagnoser och får betydligt mer psykofarmaka och antipsykotiska läkemedel utskrivna än andra jämnåriga.

En viktig faktor för lyckad behandling är att barnen känner tillit och förtroende till sina behandlare.
 – Många barn och unga som vårdas på HVB har stora och komplexa vårdbehov. Att utveckla vården är inget som görs i en hast, men vi är glada att den här frågan prioriteras nu, säger Johanna Andersson.

Socialstyrelsen har tagit fram stödmaterial för att underlätta arbetet på HVB men ser behov av att stödet till verksamheterna utvecklas ytterligare. Det nya regeringsuppdraget handlar om att stärka kompetensen hos personalen, att utveckla en ny introduktionsutbildning för personal samt en ny föreståndarutbildning. Detta ska vara klart 2028.
Socialstyrelsen arbetar också med att ta fram ett stöd för lämplighetsbedömning vid inskrivning på HVB – det vill säga bedömningen av om barnets eller den ungas behov kan mötas av verksamheten, och om placeringen kan innebära negativ påverkan mellan de redan placerade barnen och unga.

Flera förslag i statlig utredning

Förra veckan presenterades även den statliga utredningen om HVB för barn och unga, där flera förändringar för HVB-verksamheten föreslås. Utredningen har nu lämnats över till regeringen och mer information finns här

Utredningen om HVB för barn och unga

Fakta HVB

 
 

HVB

Särskilda ungdomshem (sis)

Barn och unga med heldygnsinsats*

5832 1050

Lagrum för beslut 

SoL, LVU SoL, LVu, LSU

Antal heldygnsinstaser enligt SoL*

3952 16

Antal heldygnsinsatser elnligt LVU*

1742 896

*Siffror från Statistik om socialtjänstinsatser till barn och unga 2023

Särskilda ungdomshem (kallas ibland för SIS-hem) är en form av HVB-verksamheter som drivs av Statens Institutionsstyrelse. De särskilda ungdomshemmen har inte ingått i HVB-utredningen. Däremot pågår en separat utredning om den statliga barn- och ungdomsvården, som ska redovisas senast den 2 mars 2026.

Förkortningarnas betydelse

SoL – Socialtjänstlagen (SoL-placeringar baseras på samtycke och är frivilliga).
LVU – Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU-placeringar beslutas av domstol och kan genomföras utan samtycke).
LSU – Lagen om sluten ungdomsvård (Påföljd för unga som begått brott)

Läs mer

Samlat material från Socialstyrelsen om Hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga

Uppdrag till socialstyrelsen om stärkt kompetens i HVB och stödboende