Lämna uppgifter till Medicinska födelseregistret
Olika alternativ att lämna uppgifter
Du lämnar uppgifterna antingen via vår inrapporteringsportal Filip eller sftp-tjänst. Ta kontakt med vår inrapporteringsservice för inloggningsuppgifter.
Via SFTP
Om du vill lämna uppgifter via vår SFTP-tjänst behöver du kontakta vår Inrapporteringsservice nedan, för att få inloggningsuppgifter.
Via inrapporteringsportalen Filip
Socialstyrelsens inrapporteringsportal (Filip)
Om ni inte har ett MHV-id eller FV-id
I föreskrifterna HSLF-FS 2024:5 specificeras att HSA-id ska användas för att identifiera var vården har utförts. I de fall HSA-id inte finns behöver Socialstyrelsen därför ta fram ett MHV-id respektive FV-id. För att ta fram denna uppgift behöver vi följande uppgifter om organisationen:
- Region
- Organisationens namn
- Adress, postnummer och ort
- Telefonnummer och e-post till organisationen.
- Vårdtyp (MHV, FV, FV-hemförlossning)
- Vårdform (privat, offentlig).
Vid ändringar i organisationen
Kontakta oss om ni gör ändringar i organisationen, till exempel byter namn eller avvecklas.
Om ni inte har ett MVC-nummer
Fram till dess ni börjar rapportera enligt föreskrifterna HSLF-FS 2024:5 kan ni behöva MVC-nummer. Om ni inte har ett MVC-nummer sedan tidigare får ni höra av er till oss för mer information.
Hemförlossningsbarnmorskor
Socialstyrelsen har tagit fram ett dokumentationsstöd för dig som utför hemförlossningar i egen regi. Detta dokument kan skrivas ut och användas för att dokumentera de uppgifter som senare ska rapporteras in till Socialstyrelsen digital när en digital inrapporteringslösning finns på plats. Dokumentet finns längst ner på denna sida. Vi planerar även att hålla en digital informationsträff för hemförlossningsbarnmorskor under hösten 2025. Hör av dig till inrapportering@socialstyrelsen.se om du vill få en inbjudan.
Vad händer med uppgifterna?
Vi använder uppgifterna för att skapa registret som ger underlag för statistik om graviditeter, förlossningar och nyfödda barn. Syftet med registret är att sammanställa statistik, göra fördjupade analyser, utvärderingar och forskning. Bland annat publicerar vi statistik årligen.
Sekretessen för uppgifter i registret är omfattande
Uppgifterna i registret skyddas av s.k. statistiksekretess enligt 24 kap. 8 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Huvudregeln i denna bestämmelse är att sekretessen är absolut vilket innebär att de uppgifter som omfattas inte får lämnas ut överhuvudtaget. Från denna huvudregel finns det undantag då istället stark sekretess gäller. I dessa fall får en uppgift bara lämnas ut om det ”står klart att den kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider skada eller men”. Detta gäller bl.a. för uppgifter som behövs för forsknings- eller statistikändamål och uppgifter som inte är direkt hänförliga till en enskild (s.k. indirekta uppgifter).
För att uppgifter ska lämnas ut för forskning har Socialstyrelsen ett särskilt krav som innebär att forskningen ska ha godkänts enligt lagen (2003:460) om etikprövning av forskning som avser människor.
Det finns också andra situationer när uppgifter från registret får lämnas ut. Detta gäller till exempel om det finns en sekretessbrytande bestämmelse i lag eller förordning eller om den enskilde har lämnat sitt samtycke till att uppgifterna lämnas ut. Den som är registrerad har också rätt att få veta vilka personuppgifter som Socialstyrelsen hanterar om henne eller honom i form av ett s.k. registerutdrag.
I den statistik vi publicerar kan inga uppgifter spåras tillbaka till någon enskild.
Rapporteringen är reglerad
Samtliga vårdgivare som bedriver förlossningsverksamhet är skyldiga att lämna uppgifter enligt
- lagen (1998:543) om hälsodataregister
- förordningen (2001:708) om medicinskt födelseregister hos Socialstyrelsen.
- Socialstyrelsens föreskrifter (HSLF-FS 2024:5) om uppgiftsskyldighet till medicinska födelseregistret.