Om köp och beställningar

Här hittar du information om hur du beställer publikationer från Socialstyrelsen.

Öppettider

Socialstyrelsens publikationsservice har följande öppettider:

 • Vardagar klockan 8.00–16.30, lunchstängt 12.00–13.00.
 • Dag före röd dag stänger vi klockan 12.00.
 • På sommaren vecka 26–32 stänger vi klockan 12.00 på fredagar.

Om du har frågor kan du vända dig till Socialstyrelsens publikationsservice, 106 30 Stockholm. Eller via kontaktuppgifterna till Publikationsservice nedan.

Våra publikationer

En del av våra publikationer finns tryckta (färgtryck) i vårt lager. Vissa publikationer trycks först vid beställning, så kallade print on demand (POD). De har omslag i färg men innehållet är i svartvitt.

Webbutiken

Första gången du handlar i vår webbutik måste du registrera dina kund-uppgifter, användarnamn och lösenord. Användarnamnet och lösenordet använder du sedan för att logga in i webbutiken.

Information om behandling av personuppgifter i webbutiken

De personuppgifter du anger i samband med att du registrerar dig som kund i webbutiken, det vill säga namn, e-postadress, adress-/faktureringsuppgifter och telefonnummer, behandlar Socialstyrelsen i ett kundregister. Detta för att vi ska kunna fakturera och skicka beställda varor till dig samt för att förenkla vid återkommande beställningar genom att dina registrerade uppgifter nås via en inloggningsfunktion.

Den rättsliga grunden för behandlingen är det som i dataskyddsförordningen (GDPR) kallas för samtycke. Du kan när som helst meddela att du inte vill att dina personuppgifter behandlas i kundregistret. Dina personuppgifter tas då bort från registret och inloggningen upphör att fungera. När vi behandlar dina personuppgifter har du enligt dataskyddsförordningen rätt att

 • få information om dina personuppgifter (ett så kallat registerutdrag)
 • begära rättelse eller radering av dina personuppgifter
 • begära begränsning av behandling av dina personuppgifter
 • invända mot behandlingen av dina personuppgifter
 • begära att dina personuppgifter flyttas från oss till en annan aktör.

Socialstyrelsen har anlitat ett personuppgiftsbiträde som ansvarar för webbutiken, administrerar beställningar, distribuerar beställda publikationer och administrerar kundregistret.

Är du missnöjd med hur Socialstyrelsen behandlar personuppgifter kan du lämna ett klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten. Har du frågor om behandlingen kan du kontakta myndighetens dataskyddsombud nedan eller på postadress: Socialstyrelsen, dataskyddsombud, 106 30 Stockholm.

Vill du kontakta Socialstyrelsen i egenskap av personuppgiftsansvarig kan du skicka mejl till Socialstyrelsens e-postadress nedan, eller post till Socialstyrelsen, 106 30 Stockholm.

Priser och betalning

De priser som anges i webbutiken inkluderar moms. Porto tillkommer alltid förutom för vårt kampanjmaterial. Vi reserverar oss mot prisändringar och att publikationer kan vara tillfälligt eller definitivt slut.

Man kan också få all information som pdf-filer med möjlighet att själv skriva ut.

Vi använder DIBS betallösning vilket innebär att du kan betala direkt med kort eller via faktura.

Momsbefrielse

Socialstyrelsen fakturerar endast andra statliga myndigheter och organisationer momsfritt. För att kunna bli fakturerad momsfritt vid beställningar i vår webbutik krävs det att du kontaktar vår publikationsservice för att bli registrerad som webbkund.

Rabattvillkor

Återförsäljarrabatt ges till förlag, bokhandlare samt till bibliotek. Rabatten är på 40 procent av priset exklusive porto/fraktkostnad. För att få dessa rabatter vid beställningar i vår webbutik krävs det att du kontaktar vår publikationsservice för att bli registrerad som webbkund

Studerande får 25 procents rabatt på priset exklusive porto/fraktkostnad. För att få dessa rabatter vid beställningar i vår webbutik krävs det att du kontaktar vår publikationsservice för att bli registrerad som webbkund.

Övriga kunder som inte omfattas av momsbefrielse eller återförsäljarrabatt samt studeranderabatt kan registrera sig direkt på webbplatsen som kund.

Om du beställer många exemplar av samma titel, lämnar vi automatiskt mängdrabatt:

 • 10–24 exemplar, 10 procents rabatt
 • 25–99 exemplar, 20 procents rabatt
 • 100 eller fler exemplar, 25 procents rabatt

Mängdrabatten går inte att kombinera med övriga nämnda rabatter.

Övriga villkor

Finns beställd publikation inte i lager men beräknas komma in, så restnoterar vi den. Kunden informeras alltid om detta.

Kontakta vår publikationsservice omgående om du vill ändra din beställning eller returnera en publikation. Bifoga fakturakopia vid retur. Du har två veckors returrätt.

Webbutiken använder kakor vid beställning

Webbutiken innehåller så kallade sessionskakor. Observera att du måste tillåta kakor för att kunna beställa publikationer på vår webbplats. Sessionskakor är temporära kakor som försvinner när man stänger av webbläsaren. Här kan du läsa mer om hur Socialstyrelsen hanterar kakor.

Om du inte accepterar kakor ska du undvika att använda vår webbutik. Beställningar av publikationer kan även göras via e-post till vår publikationsservice.

Kontakt

Publikationsservice
Telefon: 075-247 38 80

Kontakt

Socialstyrelsens arkiv

Kontakt

Dataskyddsombud
Telefon: 075-247 30 00
Senast uppdaterad:
Publicerad: