Statsbidrag mot ofrivillig ensamhet bland äldre gav resultat i hela landet
Ensamhet ökar risken för sjukdom, vårdbehov och sänkt livskvalitet. Statsbidraget, som ska motverka ofrivillig ensamhet bland äldre på särskilt boende eller äldre som har hemtjänst har funnits sedan 2023 och är en del av regeringens satsning som ska minska den psykiska och fysiska ohälsan bland äldre. I den uppföljning som Socialstyrelsen nu gjort visar att pengarna under förra året främst gått till att starta eller utveckla sociala, kulturella och hälsofrämjande aktiviteter samt mötesplatser i kommunerna.
– Det är glädjande att statsbidraget har gjort konkret skillnad. Vi ser hur kommunerna genom engagerade insatser lyckats bryta isolering och skapa en mer meningsfull vardag för äldre genom att underlätta deltagandet i olika aktiviteter. Det handlar om exempelvis mötesplatser, gemensamma fikastunder, samtalsgrupper och fysiska aktiviteter. Ett annat exempel är aktiviteter där man umgås över generationsgränserna, exempelvis att äldre och förskolebarn träffas, säger Björn Eriksson.
Han framhåller att ensamhet inte behöver vara något problem och kan vara självvald. Men när ensamheten är ofrivillig och leder till negativa känslor för den enskilde kan ensamheten leda till psykisk och fysisk ohälsa.
Samarbeten mot ensamhet ger resultat
Målgrupperna för kommunernas olika insatserna har huvudsakligen varit personer i åldersspannet 75 år och uppåt, och hälften av kommunerna har samarbetat med ideella aktörer, som pensionärsorganisationer och trossamfund. I flera fall har även privata aktörer deltagit.
– Det är väldigt positivt att så många kommuner har kunnat använda statsbidraget på ett sätt som både stärker individen och skapar nya vägar till gemenskap. Kommunerna uppger att de totalt nått ut till cirka 70 000 äldre under förra året. Många kommuner uppger även att de ser det här som en viktig satsning och att bidraget möjliggjort satsningar som annars inte varit möjliga att genomföra, säger Stina Isaksson, enhetschef på Socialstyrelsen.
I år har Socialstyrelsen nyligen beviljat sammanlagt 48,5 miljoner till 230 kommuner för att motverka ofrivillig ensamhet.
21 000 äldre fick stöd genom hälsosamtal
Som en del av regeringens ensamhetssatsning har Socialstyrelsen, under förra året, även fördelat 86 miljoner kronor till 247 kommuner för att minska ofrivillig ensamhet bland äldre genom hälsosamtal. Ett hälsosamtal ger en möjlighet för den äldre att beskriva sin livssituation och att den äldre därefter, utifrån behov, kan introduceras till aktiviteter som känns meningsfulla och som främjar samhörighet och god hälsa.
När Socialstyrelsen nu sammanställt kommunernas återrapporteringar visar det sig att kommunerna har haft över 21 000 hälsosamtal med äldre under 2024 - främst med personer över 80 år utan hemtjänst. Kommunerna har uppgett att de ser stor nytta med satsningen, men efterlyser fortsatt stöd för att nå fler.