Pressmeddelanden och nyheter
Bättre tänder- men inte för alla
Tandhälsan i Sverige har förbättrats trots att färre besöker tandvården i dag jämfört med för tio år sedan. Socioekonomiska faktorer spelar dock en tydlig roll i hur god tandhälsan är. Personer med sämre ekonomiska förutsättningar söker oftare vård enbart vid akuta besvär och gör färre förebyggande basundersökningar än andra grupper.
Ny lag: Så blir processen för att ändra juridiskt kön
NyhetSnart införs nya bestämmelser kring ändring av juridiskt kön. Socialstyrelsen har beslutat att fyra legitimerade yrkeskategorier ska kunna utfärda intyg för den som vill ändra juridiskt kön: läkare, psykologer, psykoterapeuter och hälso- och sjukvårdskuratorer. Sedan kommer ansökningarna att handläggas av Socialstyrelsen.
Snart kan halv miljon svenskar med sällsynta hälsotillstånd få bättre vård
NyhetI Sverige lever cirka 500 000 personer med någon av de omkring 8 000 olika diagnoser som räknas som sällsynta hälsotillstånd. Bara för att få vardagen att fungera kan de här patienterna behöva ha upp emot hundra olika vårdkontakter, och bristen på kunskap om hälsotillstånden är stor. Därför presenterar Socialstyrelsen nu ett förslag till nationell strategi som ska ge de här patienterna bättre och mer jämlik vård.
Psykiatrisk vård ökar vid övergång från BUP till vuxenpsykiatrin
En ny rapport från Socialstyrelsen visar på stora skillnader i psykiatrisk heldygnsvård och tvångsvård av barn och vuxna. Vid övergången från barn- och ungdomspsykiatrin till vuxenpsykiatrin syns en markant ökning av andelen som får såväl frivillig heldygnsvård som tvångsvård.
Ny uppföljning: Fler behöver få en fast läkarkontakt
NyhetEn ny uppföljning i regionerna om hur många invånare som har tillgång till en fast läkarkontakt visar att arbetet behöver utvecklas. ”Det krävs fler insatser för att regionerna ska leva upp till lagens krav om att patienter ska kunna välja och få en fast läkarkontakt”, säger Maria A Hilberth, enhetschef och nationell samordnare för fast läkarkontakt på Socialstyrelsen.
Färre vårdskador – men fortfarande drabbas tusentals patienter varje år
NyhetUnder det senaste decenniet har antalet patienter som drabbas av skador i samband med att de vårdas på sjukhus minskat med 20 procent. Från cirka 100 000 per år till 80 000. Samtidigt dör 1 400 personer varje år till följd av vårdskador – vilket motsvarar 3-4 dödsfall varje dag året runt. Idag presenterar Socialstyrelsen därför en uppdaterad handlingsplan för att göra hälso- och sjukvården ännu säkrare.
Tillfällig hemtjänst kan bli dyr utmaning för semesterkommuner
NyhetEn av tre kommuner som utför hemtjänst till dem som flyttar ut till sina fritidshus under sommaren får ökade kostnader. Långa restider, rekrytering av extra personal och fler övertidstimmar gör att ersättningen från de äldres ”hemkommuner” ofta inte räcker till. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny kartläggning.
Fortsatt ökning av adhd-läkemedel – särskilt bland unga kvinnor
NyhetUthämtningen av adhd-läkemedel i Sverige fortsätter att öka, enligt Socialstyrelsens statistik över läkemedel för 2024. Ökningen syns i nästan alla åldersgrupper – men är särskilt tydlig bland unga kvinnor.
”Vi behöver arbeta med ännu mer fokus på resultat”
NyhetStatskontorets analys av Socialstyrelsen är färdig. I den föreslår Statskontoret flera åtgärder som regeringen och Socialstyrelsen bör vidta för att stärka myndighetens förutsättningar att fullgöra sitt uppdrag på ett ändamålsenligt, effektivt och rättssäkert sätt.
Stora brister i vården vid kronisk sjukdom
NyhetPatienter som diagnostiseras med kroniska sjukdomar som Parkinsons sjukdom eller multipel skleros (MS), har inte haft uppföljande besök hos läkare trots allvarliga kroniska tillstånd. Fem år efter sjukdomsdiagnos är det långt ifrån alla patienter som över huvud taget haft något uppföljande läkarbesök – något som kan få allvarliga följder för patienterna.