Tillgänglighetsredogörelse för dataanalys.socialstyrelsen.se
Hur tillgänglig är webbplatsen?
Vi är medvetna om att delar av webbplatsen inte är helt tillgängliga. Se avsnittet om innehåll som inte är tillgängligt nedan för mer information.
Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatsen?
Om du behöver innehåll från https://dataanalys.socialstyrelsen.se som inte är tillgängligt för dig, men som är undantaget från lagens tillämpningsområde enligt beskrivning nedan, kan du meddela oss.
Du kan också kontakta oss på följande sätt:
- skicka e-post till socialstyrelsen@socialstyrelsen.se
- ring 075-247 30 00
Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet
Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, meddela oss så att vi får veta att problemet finns.
Tillsyn
Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har ansvaret för tillsyn över lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Du kan anmäla till Digg om du tycker att vår digitala service har brister i tillgänglighet.
Du kan också anmäla till Digg om du tycker att vår bedömning av vad som är oskäligt betungande ska granskas, om du tycker att vår tillgänglighetsredogörelse har brister eller om du tycker att vi inte har hanterat din begäran om tillgängliggörande korrekt.
Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet
Den här webbplatsen är inte förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Otillgängliga delar beskrivs nedan.
Innehåll som inte är tillgängligt
Det innehåll som beskrivs nedan är på ett eller annat sätt inte helt tillgängligt.
Brister: användargränssnittet och visuella element
Tillgänglighetsbrister förekommer i användargränssnittet och är avsedda att åtgärdas, en åtgärdsplan håller på att formas. Tjänsten innehåller flertalet olika typer av visuella element (diagram). Dessa diagram har tillgänglighetsbrister. All data i visuella diagram går att få ut i tabellformat.
Noterade brister:
- Tangentbord
- stöd för tangentbord saknas
- synlig fokusmarkering saknas på nästan alla fokuserbara element.
- Skärmläsare
- vilken vy som är aktiv framgår ej för skärmläsare
- visuella element saknar titel, beskrivning och caption
- sidtitlar (h1) saknas på vissa sidor
- sidans huvudsakliga språk är inte maskinläsbart
- det finns innehåll som befinner sig utanför ett landmärke.
- Färg och kontraster
- saknar mönstrade ytor och svårt att avgöra vilken färgad yta som tillhör vilket värde
- i högkontrastläge går det inte att se gråfärgade områden
- otillgängliga kontraster förekommer.
- Textstorlek och responsivitet
- liten textstorlek som ej går att förstora med hjälpmedel
- tooltip fungerar ej med pekskärm.
Oskäligt betungande anpassning
Socialstyrelsen åberopar undantag för oskäligt betungande anpassning enligt 12 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service för nedanstående innehåll. På sikt kan systemet istället för att anpassas, bytas ut helt.
Apache Superset, som är det BI-verktyg som webbplatsen dataanalys.socialstyrelsen.se baseras på, är inte anpassad för mindre skärmar. Omfattande arbete skulle krävas för att göra Apache Superset responsivt, vilket för myndigheten ses som oskäligt betungande, dels för att myndigheten har en eftersatt it-miljö vilket innebär att lösa responsivitet för Apache Superset kan ta väldigt lång tid att åtgärda, dvs. stora kostnader. Socialstyrelsen är en kunskapsmyndighet som ska leverera kunskap, i detta fall kan det bidra till att förbättra kvaliteten i vård och omsorg vilket i förlängningen kan spara liv och hälsa. Myndigheten gör därför bedömningen att tillhandahålla denna information trots bristande responsivitet i nuläget.
Hur vi testat webbplatsen
BI-systemet Apache Superset vilket webbplatsen https://dataanalys.socialstyrelsen.se använder som tjänst att presentera data, visualiseringar och innehåll på, har genomgått en oberoende extern gransking.
Senaste bedömningen gjordes den 27 juni 2024.
Redogörelsen uppdaterades senast den 12 september 2024.