Tillgänglighet

Socialstyrelsen arbetar löpande med att förbättra tillgängligheten på vår webbplats för personer med funktionsnedsättning.

Anpassning och tangentbordsnavigering

Funktion för att anpassa textstorleken på webbplatsen finns inbyggt i din webbläsare. Om du vill ha större text ska du klicka på ”Visa” i din egen webbläsares meny, och sedan på ”Teckenstorlek”.

Om du har svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att använda Tab-tangenten för att hoppa från en länk till nästa, och Enter- eller Returtangenten för att aktivera en länk. För att hoppa till föregående länk håller du nere Shift-tangenten samtidigt som du trycker på Tab. Du kan bläddra upp och ner på sidorna med uppil och nedpil samt med Page up och Page down.

Lättläst

Information om Socialstyrelsen och vår information som riktar sig till allmänheten finns även tillgänglig som lättläst. Du hittar en länk till vår information på lättläst svenska uppe till höger på sidan.

Lyssna

Om du vill få informationen på webbplatsen uppläst finns en funktion för att lyssna. Funktionen hittar du uppe till höger på sidan. När du klickar på lyssna öppnas ett nytt fönster. En röst läser sedan upp informationen på sidan. Lyssna-funktionen kräver att du har en mediespelare installerad på din dator.

Klarspråk

Vi strävar efter att skriva klarspråk i allt vårt informationsmaterial. Skulle du upptäcka texter som är för svåra att förstå får du gärna berätta det för oss så att vi kan förbättra dessa texter.

Teckenspråk

Viss information finns tillgänglig på teckenspråk. Filmerna hittar du uppe till höger genom att klicka på Teckenspråk. Där kan du ladda ner och se videoklipp. För att kunna se teckenspråksfilmerna krävs det att du har en mediespelare installerad på din enhet.

Andra språk

En del information på Socialstyrelsens webbplats finns översatt till engelska. Vi har i dagsläget inte några webbsidor på andra språk.

Blanketter och filformat

Filerna på Socialstyrelsens webbplats är oftast sparade som Portable Document Format (pdf). För att kunna läsa dessa filer måste du ha ett speciellt program, till exempel Adobe Reader.

Vissa av våra blanketter kan fyllas i på bildskärmen och sedan skrivas ut. Det går inte att spara data som du skrivit i blanketter i Adobe Reader. Du som har fullversionen av Adobe Acrobat kan spara en kopia av blanketten i din egen dator och skicka den som bifogad fil till mottagare (se upp om blanketten kräver namnteckning). 

I vissa fall finns även andra filformat på webbplatsen, främst Microsoft Excel (kalkylblad) och Microsoft Word (ordbehandlingsdokument). För att kunna läsa dessa behöver du speciell programvara, till exempel OpenOffice.org.

Javascript

En del funktioner på webbplatsen är beroende av JavaScript. Ofta finns andra sätt att få samma information eller göra samma tjänster. Här presenteras alternativa sätt om du vill använda dessa tjänster.

Beställa publikation

För att handla i Socialstyrelsens webbutik måste du ha en webbläsare som stödjer JavaScript. Om du inte har det kan du beställa publikationer genom Socialstyrelsens publikationsservice på telefon 075-247 38 80  eller via e-post till publikationsservice@socialstyrelsen.se.

Lediga jobb

Lösningen för att söka lediga jobb kräver JavaScript. Om du inte har JavaScript eller har andra problem med att använda vår tjänst för att kunna söka lediga jobb kan du vända dig till Socialstyrelsens personalenhet på e-postadressen personal@socialstyrelsen.se.

Statistikdatabaser

För att kunna söka i Socialstyrelsens statistikdatabaser måste du ha JavaScript och tillåta cookies. Om du inte har det, men vill få tillgång till specifika siffror kan du skicka e-post till statistikdatabas@socialstyrelsen.se.

Öppna jämförelser

Lösningarna för att visa öppna jämförelser kräver JavaScript. Om du inte har JavaScript aktiverat kan du ladda ner data som separata filer som finns i anslutning till de öppna jämförelserna. Det finns i vissa fall även alternativa format som lättläst och teckenspråk.

Kontakt

Webbansvarig
Senast uppdaterad:
Publicerad: