Färre vårdskador – men fortfarande drabbas tusentals patienter varje år

Publicerad:
Under det senaste decenniet har antalet patienter som drabbas av skador i samband med att de vårdas på sjukhus minskat med 20 procent. Från cirka 100 000 per år till 80 000. Samtidigt dör 1 400 personer varje år till följd av vårdskador – vilket motsvarar 3-4 dödsfall varje dag året runt. Idag presenterar Socialstyrelsen därför en uppdaterad handlingsplan för att göra hälso- och sjukvården ännu säkrare.

Handlingsplanen ”Agera för säker vård, 2025-2030”, är en uppdaterad version av den som lanserades 2020. Sedan dess har patientsäkerheten förbättrats på många områden – men trots framstegen är det fortfarande alldeles för många patienter som drabbas av vårdskador.

– Vi har ju visionen att patienter ska få en god och säker vård – överallt och alltid – och när vi tidigare i våras publicerade en uppföljning av utvecklingen av patientsäkerheten de senaste 5-10 åren kunde vi notera att förbättringar skett inom flera områden, säger Charlotta George, sakkunnig på Socialstyrelsen.

Hälften av kommunerna saknar patientsäkerhetsplan 

Samtliga regioner och drygt hälften av landets kommuner har sedan den första nationella handlingsplanen presenterades 2020 tagit fram egna lokalt anpassade handlingsplaner som stöd för patientsäkerhetsarbetet, ökad kunskap och medvetenhet om vilka risker som finns och kan undvikas.

– Men fortfarande saknar knappt hälften av landets 290 kommuner ännu egna handlingsplaner och patientsäkerhetsarbetet har kommit olika långt både hos regioner och kommuner och dess vårdgivare, säger Charlotta George.

Vårdskadorna kostar minst 8 miljarder om året

Ett stärkt patientsäkerhetsarbete är av yttersta vikt för att samtidigt kunna möta och hantera många av de stora brister och utmaningar som hälso- och sjukvården har att tampas med.

Det handlar om att öka tillgängligheten och korta väntetiderna men även om att frigöra kapacitet och vårdplatser för de patienter som har behov av sjukhusets resurser. Idag använder sjukhusen 585 000 extra vårddygn bara för att vårda patienter som drabbats av vårdskador.

Enligt Socialstyrelsen skulle uppskattningsvis 460 vårdplatser kunna användas till annat än att vårda patienter med vårdskador och minst 8 miljarder kronor skulle kunna sparas årligen.

– Det är mycket positivt att utvecklingen går åt rätt håll. Men mer behöver göras och vi vet att vårdskador drar mycket resurser som skulle kunna användas till annat inom vården, säger Mattias Fredricson, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Patientsäkerhetsarbete ger stärkt beredskap

Det handlar också om att stärka vårdens robusthet och beredskap, inte minst utifrån det förändrade geopolitiska läget och en högre risk för kris, katastrof och krig. Enligt Socialstyrelsen skulle hälso- och sjukvården kunna vara ännu bättre rustad inför framtida kriser om man arbetade än mer riskmedvetet och förebyggande. Något som den uppdaterade handlingsplanen lyfter fram och tydliggör.

Kontakt

Charlotta George, sakkunnig
Telefon: 075-247 41 98
Mattias Fredricson, avdelningschef
Telefon: 075-247 30 05