Fosterterapi
Definition
Socialstyrelsen har beslutat att fosterterapi, enligt nedan beskrivning, ska utgöra nationell högspecialiserad vård och bedrivas vid en enhet.
Följande utgör nationell högspecialiserad vård:
- Fetoskopiska ingrepp, exempelvis diagnostisk fetoskopi, navelsträngsocklusion med laser eller bipolär diatermi, trakealocklusion vid medfött diafragmabråck, behandling av TRAP (twin reversed arterial perfusion) tvilling.
- Cordocentes (punktion av navelsträngskärl hos foster), för exempelvis fetal blodprovstagning som del i medicinsk utredning, farmakologisk behandling, stamcellsbehandling.
- Laserkoagulation, för behandling av exempelvis fetala tumörer, placentatumörer, för reduktion av foster i flerbördsgraviditet, behandling av TRAP (twin reversed arterial perfusion) tvilling.
- Fetal radiofrekvensablation, för behandling av exempelvis fetala tumörer, för reduktion av foster i flerbördsgraviditet, behandling av TRAP (twin reversed arterial perfusion) tvilling.
- Behandling av fetal hypotyreos och struma vid underfunktion av sköldkörteln hos foster.
- Intrauterin shuntbehandling.
- Intrauterina transfusioner.
Tillståndsinnehavare
Region Stockholm genom Karolinska universitetssjukhuset (dnr 32404/2020, 7976/2016, 2563/2012)
Giltighetstid
Tillståndet för vårdområde Intrauterina behandlingar gäller från 1 januari 2013 och tillsvidare.
Tillståndet för vårdområde Fosterterapi gäller från 1 mars 2021 och tillsvidare.
I samband med att hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) ändrades den 1 juli 2018 ersattes det tidigare systemet med rikssjukvård med nationell högspecialiserad vård. Av ikraftträdande- och övergångsbestämmelserna till ändringslagen framgår att då gällande rikssjukvårdstillstånd övergick i tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, och att sådana tillstånd gäller tillsvidare (se punkt 2 i ikraftträdande- och övergångsbestämmelserna till lag [2018:143] om ändring i hälso- och sjukvårdslagen [2017:30]).
Socialstyrelsens beslut
I Socialstyrelsens beslut hittar du information om vad som är nationell högspecialiserad vård inom tillståndsområdet.
Tillståndsbeslut
I nämndens beslut om tillstånd hittar du de villkor som gäller för tillståndsområdet samt vilka regioner som har tillstånd att bedriva vården.