Så kan vårdhygien och vårdrelaterade infektioner följas upp nationellt
Vårdrelaterade infektioner (VRI) är den vanligaste vårdskadan i Sverige och leder till ökad sjuklighet, förlängda vårdtider och ökade kostnader. God följsamhet till vårdhygieniska rutiner är avgörande för att minska smittspridning, behov av antibiotika och därmed antibiotikaresistens. Tillsammans bidrar det till ökad patientsäkerhet i hälso- och sjukvården.
Nationella mätningar har gett ett viktigt underlag
Tidigare har nationella mätningar gett ett viktigt underlag för att följa upp och förbättra arbetet med vårdhygien – men sedan 2023 finns inte längre dessa data tillgängliga. Det försvårar möjligheten att följa utvecklingen över tid, jämföra mellan regioner och kommuner samt styra insatser på ett kunskapsbaserat sätt.
Mot denna bakgrund har Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag av regeringen att föreslå hur information om vårdhygien och VRI ska kunna samlas in, följas upp och göras tillgänglig på lokal, regional och nationell nivå.
Föreslår två förstudier och en tillfällig lösning
Myndigheterna föreslår nu två förstudier: en för att ta fram en digital databas och system för mätningar av vårdhygieniska rutiner och en för att utveckla ett automatiserat system för uppföljning av VRI och riskfaktorer.
– Ska vi få fram nationell data av hög kvalitet behöver vi system som fungerar i praktiken och som är förankrade hos användarna i regioner och kommuner. De måste vara enkla att använda, hålla över tid och ha finansiering på plats. Därför är det viktigt med väl genomförda förstudier där regioner och kommuner kan delta med sina perspektiv, säger Axana Haggar, utredare på Socialstyrelsen.
Under tiden som dessa system utvecklas föreslår myndigheterna en tillfällig lösning där befintliga mätningar vidareutvecklas och samordnas nationellt. De tillfälliga lösningarna kan dock inte ge en aggregerad nationell bild eller möjliggöra jämförelser mellan regioner och kommuner.