En kvinna sitter i en sjukhussäng, en sjuksköterska sitter bredvid sängen. De tittar på varandra.

Nytt kunskapsstöd ska se till att vården upptäcker fler våldsutsatta

Publicerad:
Många våldsutsatta har kontakt med hälso- och sjukvård av andra orsaker än just våld. Det gör att det finns möjlighet att upptäcka våldet om man har kunskap och ställer frågor. "Med vårt nya kunskapsstöd är målet att fler våldsutsatta ska upptäckas i ett tidigt skede och få rätt vård och stöd. Tecken på våld i nära relationer ska aldrig missas för att kunskap saknas", säger Socialstyrelsens generaldirektör Björn Eriksson.

Våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor är ett stort folkhälsoproblem som påverkar människors hälsa på djupet. Sambandet mellan våld och ohälsa är starkt – trots det upptäcks inte våldet och utsatta personer förblir oupptäckta inom vården.

Ett nytt kunskapsstöd från Socialstyrelsen ska stärka både ledning och personal i arbetet med att upptäcka och stötta våldsutsatta.

"Verkar våld finnas med i bilden, våga fråga vidare"

Eftersom de allra flesta människor söker vård i olika skeden i livet finns det stora möjligheter för hälso- och sjukvården och tandvården att upptäcka våldet i tidigt skede.

Men för att lyckas behöver personalen rätt förutsättningar: kunskap om våldets uttryck, trygghet i hur och när frågor kan ställas och lyhördhet för patientens situation.

– Våld kan ge akuta fysiska skador som kräver sjukvård. Men våld kan också leda till bland annat långvarig smärta, ångest eller depression. För att kunna upptäcka att någon är våldsutsatt och ge rätt vård och stöd, är det viktigt att veta vilka tecken som bör uppmärksammas. Verkar våld finnas med i bilden, våga fråga vidare. Vården har en viktig roll, säger Socialstyrelsens generaldirektör Björn Eriksson.

Stöd för både ledning och personal

Socialstyrelsens nya kunskapsstöd vänder sig till både ledning och medarbetare. I stödet finns rekommendationer och checklistor att använda i verksamheternas arbete med att öka upptäckten av våld i nära relationer.

Chefer och ledare får vägledning i hur verksamheten kan utveckla rutiner för att upptäcka våldsutsatthet, till exempel genom att tydliggöra när och vem som ska fråga om våld.

Samtidigt får personalen konkret kunskap om vilka skador, symtom och beteenden som oftare förekommer hos personer som utsätts för våld.

Stödet tar också upp hälso- och sjukvården och tandvårdens ansvar att agera när en våldsutsatt person har minderåriga barn.

Behöver ofta fråga flera gånger

– Vårdpersonal måste veta vad de ska vara uppmärksamma på och ställa frågor om våld på ett empatiskt sätt och lyssna lyhört på svaret. Ofta behöver frågan om våld ställas flera gånger för att den våldsutsatta ska våga berätta, säger Anna-Karin Ekstrand, utredare och projektledare för Socialstyrelsens nya kunskapsstöd.

Hon fortsätter:

– När du sitter med en person framför dig, oavsett vad personen sökt hjälp för, så kan våldsutsatthet vara en orsak till ohälsa och måste fångas upp som en del av anamnesenen.

Våld kan visa sig på många sätt

Våld i nära relationer kan ge fysiska skador, men även psykisk ohälsa som ångest, depression och posttraumatiska stressreaktioner. Även diffusa symtom som återkommande smärta eller sömnsvårigheter, kan vara tecken på att en patient utsätts för våld.

Ledningens stöd är avgörande

För att upptäcka våldsutsatthet i ett tidigt skede behövs ett tydligt engagemang från ledningen. Det handlar om att skapa organisatoriska förutsättningar: tillgång till utbildning, tid i mötet med patienten och stödjande rutiner.

– När våld i nära relationer prioriteras på ledningsnivå skapas en kultur där det blir självklart att våga fråga och ge stöd. Med rätt kunskap och struktur på plats kan vården och tandvården bidra till att minska mörkertalet – och hjälpa fler människor till ett liv fritt från våld, säger Björn Eriksson.

Webbinarier 11 juni och 27 augusti

Socialstyrelsen bjuder in till lunchwebbinariet "Så kan vården öka möjligheterna att upptäcka våld i nära relationer". Vi presenterar vårt nationella kunskapsstöd med rekommendationer som ska stärka hälso- och sjukvården och tandvården i arbetet med att upptäcka våldsutsatthet i nära relationer.

Mer om webbinariet den 11 juni

Mer om webbinariet den 27 augusti