Nationella riktlinjer för vård vid provocerad vulvodyni – information till patienter

Provocerad vulvodyni ger ofta en intensiv smärta när slidöppningen berörs, till exempel om du har vaginalt sex. Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer om behandlingar och annat stöd för dig som har detta smärttillstånd. Det kallades tidigare vestibulit.

Riktlinjerna gäller sådant som är särskilt viktigt att veta för dem som bestämmer över vården, och för dem som ger behandling.

Riktlinjerna publicerades i december 2022. De är Socialstyrelsens första nationella riktlinjer om provocerad vulvodyni.

Några centrala budskap

Vi ger 18 rekommendationer till beslutsfattare, chefer och vårdpersonal i riktlinjerna. Här sammanfattar vi några viktiga budskap:

Du ska få hjälp i tid av kunnig personal

Det är viktigt att du inte har sex om det gör ont, för då kan smärtan bli värre. Du kan också bli frisk snabbare om du får rätt behandling i tid. Vänd dig till en ungdomsmottagning, en gynekologisk mottagning eller en vårdcentral. Där bör du få en ordentlig utredning och basbehandling. Om det behövs bör du få en remiss till en annan mottagning med rätt kompetens.

Som basbehandling kan du till exempel få

  • behandling med mjukgörande kräm eller salva där det gör ont
  • behandling med bedövningssalva där det gör ont – men du ska inte använda salvan för att kunna ha sex
  • stödjande samtal med personal som har kunskap om provocerad vulvodyni
  • bäckenbottenövningar som förbättrar funktionen i bäckenbottens muskler.

Fortsättningsbehandling behövs om besvären inte går över

Du bör få fortsättningsbehandling om du fortfarande har besvär efter basbehandlingen. Om personalen har rätt kompetens kan du behandlas på samma mottagning som tidigare. Annars bör du få en remiss till en särskild kvinnoklinik, en sex- och samlevnadsmottagning eller liknande.

Som fortsättningsbehandling kan du till exempel få

  • antidepressiva läkemedel som kan hjälpa mot smärta, om du till och med får ont av åtsittande kläder eller av att cykla
  • stödjande samtal tillsammans med en eller flera partner
  • ett nytt preventivmedel med östrogen i stället för gestagener – men inte om du redan har en fungerande hormonbehandling mot till exempel endometrios.

En del behöver specialiserad behandling av ett särskilt team

Du bör få specialiserad behandling om du fortfarande har besvär efter fortsättningsbehandlingen. Ofta får du då flera insatser i kombination på en särskild vulvamottagning, från ett team som tar ett samlat grepp om dina behov.

I teamet samarbetar personal med olika yrken, till exempel gynekolog, barnmorska, psykolog och fysioterapeut. Alla behöver ha särskild kunskap om provocerad vulvodyni.

Kontakt

Emma Strollo, rekommendationer
Telefon: 075-247 38 58

Kontakt

Christina Broman, indikatorer
Telefon: 075-247 40 60
Publicerad: