Rasism i vården

Vårdpersonal är en av de grupper som i sitt arbete har ett särskilt ansvar att främja och skydda mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värden. Det handlar bland annat om att bemöta invånare likvärdigt och att erbjuda vård i förhållande till individens behov och förutsättningar.

Alla har rätt till vård på lika villkor

Att jobba med normer och värderingar är en viktig del i arbetet för en jämlik vård.

Rasism får allvarliga konsekvenser

Fördomar och stereotypa föreställningar om patienter ökar risken för:

  • Felbehandling eller att behandling uteblir, till exempel när en person med erfarenhet av dåligt bemötande undviker att söka vård. Då kan allvarliga, behandlingsbara sjukdomar upptäckas för sent, och i värsta fall leda till förtida död.
  • Ett bemötande som kan leda till sämre vårdkvalitet och försummelse av individers behov.
  • Minskad tillit till vården och andra samhällsinstitutioner.

Rasism i vården är också ett arbetsmiljöproblem när vårdpersonal utsätts.

Förebygga och motverka rasism i vården 

  • Att bli medveten om sina egna normer och värderingar är ett första steg mot förändring.
  • Strategiskt arbete med stöd i mål- och styrdokument behövs för att skapa förutsättningar för långsiktig förändring som genomsyrar hela verksamheten.

Vad är rasism?

Ur regeringens handlingsplan mot rasism och hatbrott

"Uppfattningar om att människor på grund av föreställningar om ras, nationellt, kulturellt eller etniskt ursprung, religion, hudfärg eller annat liknande förhållande är väsensskilda från varandra och att de därmed kan eller bör behandlas på olika sätt.

Detta uttrycks i hög grad i hierarkiska föreställningar om påstått överlägsna och underlägsna människor, men kan också komma till uttryck i tankefigurer om att vissa grupper av människor bär på särskilt klandervärda personlighetsdrag, i hemlighet utövar makt eller är en allmänt nedbrytande kraft i samhället.

Rasism kan leda till handlingar, till exempel hatbrott eller diskriminering.

Rasism tar sig olika uttryck i samhället. Den mest uppenbara formen är när en person medvetet och explicit uttrycker sig eller agerar rasistiskt i något sammanhang. Men rasism kan också uttryckas omedvetet, till exempel som en konsekvens av olika fördomar som förekommer i samhället, ofta sedan lång tid tillbaka."

Stöd i arbetet

Utbildningsmaterialet Rasism och bemötande i vården

Socialstyrelsen har tagit fram ett utbildningsmaterial för att förebygga och motverka rasism i vården, främja allas lika rättigheter och bidra till en jämlik vård.

Utbildningsportalen

Materialet ger stöd för att samtala och reflektera. Det tar även upp frågor för att se vad som kan vara nästa steg för er.

Webbinarium: Hur kan ledning och styrning bidra i arbetet med att förebygga och motverka rasism i vården?

Ta del av exempel på hur man som chef eller verksamhetsutvecklare kan arbeta och göra skillnad. Hur börjar du? Vad behöver du tänka på? Vad kan vara utmaningar och framgångsfaktorer? Vilka andra aktörer som är viktiga i arbetet?

Film: Tillsammans har vi ett ansvar att förebygga och motverka rasism

Röster från olika verksamheter om varför det är viktigt att ledning och styrning bidrar och skapar förutsättningar i arbetet mot rasism, och hur verksamheten behöver arbeta med mål- och styrdokument.

Uppdrag från regeringen

Socialstyrelsen ska under 2025–2027 ta fram kunskapshöjande insatser för att motverka och förebygga rasism inom hälso- och sjukvården, tandvården och socialtjänsten. Dialog förs med olika aktörer.

Uppdrag att genomföra kunskapshöjande insatser för att motverka rasism inom hälso-och sjukvården, tandvården och socialtjänsten (regeringen.se)

Kontakt

Mirelle Gyllenbäck
Publicerad: