En kvinna med sin hund sitter längst ut på en brygga.

Webbinarieserie om psykisk hälsa och suicidprevention

Publicerad:
Under hösten arrangerar Socialstyrelsen, tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Sveriges Kommuner och Regioner, tre webbinarier med fördjupningar i den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention – Det handlar om livet.

− Äntligen är vi igång med att förverkliga den här strategin som i bred samverkan samlar myndigheter, kommuner, regioner, civilsamhälle och näringsliv för att främja en god och jämlik psykisk hälsa i hela befolkningen och minska risken för suicid, säger Charlotte Nymberg, projektledare på Socialstyrelsen.

− Under våren har vi jobbat tillsammans med 27 myndigheter med att ta fram en handlingsplan för de kommande tre åren. Vi har haft dialogmöten med organisationer inom civilsamhället och samverkat med regioner, kommuner och län. Det finns ett stort engagemang och en vilja att dela med sig av kunskap och erfarenheter för att gemensamt kraftsamla och göra skillnad på riktigt, fortsätter Charlotte Nymberg.

Höstens tre webbinarier belyser hur strategins olika delmål kan omsättas i praktiken. Webbinarierna vänder sig till alla som arbetar med frågor som rör psykisk hälsa och suicidprevention. Men även till politiker och organisationer som kan främja suicidpreventiva åtgärder och förebygger suicid inom sitt ansvarsområde.

Webbinarie 1: Nu stärker vi det suicidpreventiva arbetet

Hur kan vi minska risken för suicid och ge bättre stöd till personer i kris? Webbinariet fokuserar på delmål 6 i den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention – stärkt suicidpreventivt arbete – och ger konkreta exempel på hur arbetet kan utvecklas.

10 september klockan 10:00–11:30

Läs mer och anmäl dig till webbinariet

Webbinarie 2: Så främjar kommuner och regioner psykisk hälsa och välbefinnande

Hur stärker vi psykisk hälsa som resurs för individ och samhälle? Webbinariet lyfter delmål 1 i den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention, och visar hur olika samhällssektorer kan bidra till att främja välbefinnande och bygga motståndskraft i en föränderlig tid samt hur allmänhetens kunskaper kan höjas.

9 oktober klockan 14:00–15:30

Läs mer och anmäl dig till webbinariet

Webbinarie 3: Investera i barn och unga – för en god psykisk hälsa genom hela livet

Webbinariet fokuserar på delmål 2 i den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention: Hur skapar vi en trygg uppväxt, stärker en meningsfull fritid och utvecklar tidiga samordnade insatser för barn och unga med psykisk ohälsa?

27 november klockan 10:00–11:30

Läs mer och anmäl dig till webbinariet