Ny statistik om överlevnad i cancer
Sedan i februari i år har användare kunnat analysera statistik kring insjuknande och dödlighet i Socialstyrelsens nya analysverktyg. Nu kompletteras verktyget med data för överlevnad.
– Socialstyrelsens cancerregister är unikt med data från slutet av 50-talet, men för att nyttja informationen optimalt behöver den bli mer tillgänglig för våra målgrupper. Med Cancer i Sverige paketerar vi kunskapen bättre och skapar förutsättningar för framtidens cancervård, säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen.
50 år av framsteg inom cancervård har gett resultat
Sedan mitten att sjuttiotalet har femårsöverlevnaden i cancer ökat från omkring 40 till 75 procent för cancersjukdomarna samlat. Även cancerformer med hög dödlighet visar på en positiv utveckling, där lungcancer är ett tydligt exempel.
– Lungcancer är en cancerform med hög dödlighet där vi nu ser att överlevnaden har ökat förhållandevis mycket de senaste åren. Det ger hopp, säger Mef Nilbert, sakkunnig på Socialstyrelsen.
– Vi ser också i statistiken att gapen mellan regionerna generellt har minskat, vilket är mycket glädjande, fortsätter Mef Nilbert.
Trots framsteg återstår viktiga utmaningar
Samtidigt som överlevnaden förbättras finns det fortfarande stora skillnader mellan olika cancerformer. Vi ser även skillnader mellan olika grupper i samhället som är viktiga att belysa. Ett exempel är femårsöverlevnaden i lungcancer bland kvinnor som bor i områden med stora socioekonomiska utmaningar. Där ligger överlevnaden på 28 procent, jämfört med 40 procent bland kvinnor i områden med mycket goda förutsättningar.
– Nu behöver vi, andra beslutsfattare och hälso- och sjukvården fortsätta driva utvecklingen framåt. För den bästa cancervården, oavsett vem man är och var man bor, säger Björn Eriksson.
Sammanfattning
Femårsöverlevnaden för cancer har ökat från omkring 40 procent i mitten av 1970-talet till över 70 procent under perioden 2019–2023 i Sverige.
Överlevnaden i all cancer är något högre bland män än bland kvinnor de senaste tjugo åren. Det beror troligen på att fler får diagnosen prostatacancer och att överlevnaden är god.
Gå direkt till:
Fakta: Cancer i Sverige
En del av den nya produkten Cancer i Sverige är ett interaktivt analysverktyg där Socialstyrelsen i ett första steg presenterade insjuknande och dödlighet för 20 olika cancerformer (inklusive barncancer och sällsynt cancer). Nu kompletterar vi verktyget med statistik om relativ överlevnad.
Statistiken kan tas fram uppdelat på kön, åldersgrupp, socioekonomisk områdestyp, utbildningsnivå, stadium, län och sjukvårdsregion.
Under hösten kommer verktyget att kompletteras med siffror på förekomst av cancer i befolkningen och prognos över antal som förväntas insjukna.