EU:s cancerplan

Årligen drabbas 2.7 miljoner människor i Europa av cancer. Europa har en tiondel av världens befolkning men en fjärdedel av världens cancerdiagnoser. På den här sidan hittar du information om Socialstyrelsens arbete med samordning av arbetet med EU:s cancerplan.

EU:s cancerplan är ett åtagande för att med gemensamma krafter förhindra fler cancerfall, tidigt upptäcka cancer, förbättra behandlingarna, uppnå bättre livskvalitet för medborgarna i Europa. Kostnaderna för cancervården i Europa beräknas till över 100 miljarder euro per år.

Åtgärder i EU:s cancerplan

EU:s cancerplan är ett omfattande program med en budget på 4 miljarder euro. Finansieringen kommer från olika EU-program som till exempel hälsoprogrammet och Horisont Europa programmet. Här kan du ta del av pågående projekt och deltagande länder och institutioner, Europe's Beating Cancer Plan (pdf).

EU:s cancerplan definierar konkreta och ambitiösa åtgärder som syftar till att samordna och stödja medlemsstaternas arbete inom cancerområdet.

Den är strukturerad kring:

  • Fyra centrala åtgärdsområden; förebyggande insatser, tidig upptäckt, diagnos och behandling, samt cancerpatienters och canceröverlevares livskvalitet.
  • Tio flaggskeppsinitiativ, Europe's Beating Cancer Plan (pdf).
  • Ett flertal stödjande åtgärder som sträcker sig över hela sjukdomsförloppet med målet att stödja och stimulera medlemsländerna att optimalt utnyttja kompetenser och utveckla områden genom att dela resultat, hälsodata och erfarenheter.

Arbetet och dess mål beskrivs mer ingående i en färdplan för implementering. I färdplanen definieras och tidsätts insatser för att nå målen i EU:s cancerplan.

Updated - Europe's Beating Cancer Plan: Implementation Roadmap.

Socialstyrelsens samordningsuppdrag

Socialstyrelsen har ett regeringsuppdrag (2022 – 2025) som syftar till att samordna det nationella arbetet med att genomföra EU:s cancerplan.

I arbetet ingår att

  • verka för att Sverige är representerat i relevanta arbets- och expertgrupper eller liknande
  • regelbundet informera relevanta aktörer om det pågående arbetet och om möjligheter till finansiering under EU:s cancerplan
  • stötta i ansökningsprocessen.

Arbetet bedrivs huvudsakligen genom en koordinerande referensgrupp, en strategisk arbetsgrupp, workshops inom aktuella områden och dialogmöten för att inhämta synpunkter och dela kunskap med bred representation av relevanta aktörer.

Arbetet delredovisas halvårsvis och slutredovisas 31 december 2025.

Gemensamma insatser – Joint Actions

Gemensamma insatser bygger på att EU identifierar ett behov, avsätter en budget och skapar en så kallad joint action där medverkande länder söker om och delar medel för definierade insatser. Ett land koordinerar insatsen och inom varje land utses en koordinerande aktör (så kallad competent authority). Ett flertal medverkande parter definieras därefter.

Myndigheternas värdskap och stöd

För att planen ska lyckas krävs samverkan mellan initiativen i cancerplanen och cancermissionen och engagemang från vårdsektorn, forskningsinstitutionerna, näringslivet och civilsamhället.

Flera svenska myndigheter har uppdrag och ansvar kopplat till att stödja implementeringen av cancerplanen och cancermissionen: Socialstyrelsen är nationell kontaktpunkt för implementeringen av EU:s cancerplan och har uppdraget att samordna insatserna.

Följande myndigheter har uppdrag inom EU:s cancerplan och cancermissionen:

  • Folkhälsomyndigheten är nationell fokalpunkt för EU:s hälsoprogram. Informerar om och sprider resultat av åtgärder som finansierats av programmet EU4 Health.
  • Vinnova är svensk kontaktmyndighet för Horisont Europa och för Cancermissionen och arbetar för att ge bästa möjliga nytt av EU-programmen för svensk forskning och innovation.
  • Vetenskapsrådet har kontaktpersoner för arbetsprogram inom området vetenskaplig spetskompetens. deltar i de olika programkommittéerna inom Horisont Europa, arbetar med de europeiska partnerskapsprogrammen och med det Europeiska Forskningsrådet liksom med Cancermissionen.
  • E-hälsomyndigheten är, tillsammans med Socialstyrelsen, expertmyndighet i arbetet med European Health Data Space.
  • Forte ingår i den svenska organisationen för Horisont Europa och deltar i arbetet inom EU-kommissionens programkommittéer.
  • Läkemedelsverket är samordnande för den gemensamma åtgärden Strategisk Agenda för tillämpning av Medicinsk Joniserande Strålning (SAMIRA) som avser säker, högkvalitativ och säker tillgång till strålbehandling.

Cancerforskning och innovation - Cancermissionen

En stor del av EU:s investeringar i cancerforskning och innovation sker genom Cancermissionen som är en av fem missioner i EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa. Cancermissionen pågår från 2021 till och med 2027. I Sverige ligger värdskapet för cancermissionen hos Vinnova. På EUs webbplats finns mer information om cancermissionen och informationen finns även sammanfattad i den här presentationen EU Missions Cancer –  Concrete solutions for our greatest challenges (pdf).

Cancermissionens initiativ definieras i 13 rekommendationer som kan kopplas till de fyra övergripande målen:

  • Bättre förstå cancer med initiativet Understand CANcer (UNCAN) som syftar till att kunna dela forskningsdata.
  • Förstärkt prevention och tidig diagnostik, inklusive screening.
  • Personlig medicin, diagnostik, jämlik cancervård och etablering av samverkande cancerinfrastrukturer.
  • Ökad livskvalitet för patienter och familjer samt möjlighet att dela hälsodata.

EU:s Cancerplan och Cancermissionen stödjer och kompletterar varandra. Flera av de aktuella initiativen kompletterar cancerplanen och stöder dess implementering.

Mer hos oss

Mer hos andra

Senast uppdaterad:
Publicerad: