Transkulturell psykiatri inklusive migrations-, asyl- och flyktingfrågor
Kurser i ämnet syftar till att ge ST-läkaren redskap för och förtrogenhet med kulturmöten samt stimulera till aktivt lärande och tillämpande av transkulturell psykiatri i den kliniska vardagen.
Målgrupp
Psykiatri
När i utbildningen
Mitten
Ämnets innehåll svarar mot delmål enligt SOSFS 2008:17
Till stor del: 2, 13, 15
Till viss del: 10, 21
Ämnets innehåll svarar mot delmål enligt SOSFS 2015:8
Till stor del: a2, b1, c2
Mer specifikt syftar kurs eller kurser i ämnet till att ST-läkaren kan:
- Kunna söka och redogöra för aktuell kunskap om migration till asyl- och flyktingmottagande i Sverige och hur det ser ut beträffande hälsa och sjukvård för olika grupper av migranter och flyktingar.
- Kunna analysera svårigheter vid interkulturell kommunikation av upplevd ohälsa för att öka förutsättningarna för ömsesidig förståelse.
- I en existentiell kontext sätta sig in i och beskriva patientens perspektiv på sin situation, sitt tillstånd och sitt lidande för att kunna bidra till att öka patientens möjligheter till begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet (KASAM, känsla av sammanhang).
- Reflektera över den egna kulturella identiteten ur etniskt, yrkesmässigt och socialt perspektiv samt över hur den påverkar det kliniska mötet och möjligheten till empatiskt förhållningssätt med olika patientkategorier inom gruppen.
- Reflektera över och anpassa bemötandet efter patientens behov och önskemål.
- På samhällsnivå förklara hur sociala strukturer och kulturer påverkar uppkomst, vidmakthållande och behandling av psykiska problem och tillämpa denna kunskap i det kliniska arbetet.
- Med fokus på kulturell variation kunna identifiera och diagnostisera psykiatrisk ohälsa samt integrera tänkande kring stress, trauma och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar vid diagnostik.
- I samverkan med patient, anhöriga, närstående och övriga behandlare kunna göra en behandlingsplan samt medverka aktivt i behandlingen av tillstånd såsom PTSD, barn med uppgivenhetssymtom och migrationsstress.
- Kartlägga nätverk och involvera anhöriga, närstående och andra viktiga personer i utredning och behandling.
- Använda professionell tolk som ett effektivt redskap vid samtal med barn, ungdomar, vuxna och äldre personer.
Kontakt
För frågor om kursämnen inom ST
E-post:
kursamnen-st@socialstyrelsen.se
Telefon:
075-247 30 00
Senast uppdaterad:
Publicerad: