Klinisk nutrition för gastroenterologer
Kurser i detta ämne syftar till att ST-läkaren ska kunna identifiera, diagnostisera, behandla och följa upp undernäring relaterad till gastroenterologisk och hepatologisk sjukdom samt deras medicinska och kirurgiska behandling.
Målgrupp
Medicinsk gastroenterologi och hepatologi
När i utbildningen
Mitten
Ämnets innehåll svarar mot delmål enligt SOSFS 2008:17
Till stor del: 11
Till viss del: 1, 2, 4, 5, 9, 10
Ämnets innehåll svarar mot delmål enligt SOSFS 2015:8
Till stor del: c9
Till viss del: c6
Mer specifikt syftar kurs eller kurser i ämnet till att ST-läkaren kan:
- Redogöra för nyttan av att identifiera och behandla sjukdomsrelaterad undernäring parallellt med utredning och behandling av sjukdomen.
- Redogöra för hur metabolismen påverkas av inflammation samt konsekvenser av detta för nutritionsstatus.
- Redogöra för principer för screening av malnutrition vid gastroenterologisk sjukdom.
- Diagnostisera malnutrition och identifiera sjukdomar inom gastroenterologin som leder till risk att utveckla malnutrition.
- Redogöra för indikationer, kontraindikationer och komplikationer vid enteral och parenteral nutrition.
- Värdera behov av energi, protein och vätska för patienter med gastroenterologisk sjukdom och tillämpa detta i en nutritionsvårdplan.
- Tillämpa korrekta ordinationer av fett, glukos och aminosyror samt mikronutrienter vid parenteral nutrition.
- Tillämpa korrekta ordinationer av fett, glukos och aminosyror samt mikronutrienter vid enteral nutrition i samarbete med dietist.
- Redogöra för specifika överväganden i nutritionsbehandlingen vid olika gastroenterologiska och hepatologiska sjukdomar såsom inflammatorisk tarmsjukdom, akut och kronisk leversvikt, akut och kronisk pankreatit, korttarmssyndrom (tarmsvikt), gastrointestinal malignitet och efter obesitaskirurgi.
- Redogöra för allmänna överväganden i nutritionsbehandling av den åldrade patienten med gastroenterologisk sjukdom.
- Samarbeta med bland annat dietister och sjuksköterskor, för en optimal nutritionsbehandling.
- Tillämpa adekvat uppföljning av nutritionsbehandling.
- Analysera etiska överväganden i nutritionsbehandling.
Kontakt
För frågor om kursämnen inom ST
E-post:
kursamnen-st@socialstyrelsen.se
Telefon:
075-247 30 00
Senast uppdaterad:
Publicerad: