Födoämnesöverkänslighet
Kurser i detta ämne syftar till att ge ST-läkaren en teoretisk grund för att kunna diagnostisera, behandla och följa upp patienter med födoämnesöverkänslighet då detta är ett svårt och komplext område.
Målgrupp
Allergologi
När i utbildningen
Mitten
Ämnets innehåll svarar mot delmål enligt SOSFS 2008:17
Till stor del: 5
Till viss del: 7, 8, 9, 11, 15
Ämnets innehåll svarar mot delmål enligt SOSFS 2015:8
Till stor del: c5
Till viss del: c7, c8, c9, c11
Mer specifikt syftar kurs eller kurser i ämnet till att ST-läkaren kan:
- Beskriva epidemiologi för födoämnesallergi och födoämnesöverkänslighet.
- Beskriva vilka födoämnen som vanligen orsakar födoämnesallergi i barndomen och dess naturalförlopp.
- Lista vilka födoämnen som vanligen orsakar födoämnesallergier hos vuxna.
- Diagnostisera IgE-medierad och icke IgE-medierad födoämnesöverkänslighet hos vuxna.
- Lista födoämnen som kan utlösa icke IgE-medierade överkänslighetsreaktioner.
- Redogöra för det spektrum av kliniska symtom som visar sig vid födoämnesöverkänslighet.
- Förklara olika mekanismer vid icke IgE-medierade överkänslighetsreaktioner.
- Beskriva olika samtidiga faktorer, kofaktorer, som kan påverka benägenheten att få en IgE-medierad allergisk reaktion samt förklara varför en obehandlad eller underbehandlad astma innebär ökad risk för svår födoämnesutlöst anafylaxi.
- Diagnostisera ansträngningsutlöst födoämnesberoende anafylaxi.
- Förklara vad korsreaktion och termen orala allergisyndromet (OAS) innebär, hur reaktionen uppkommer samt lista vilka födoämnen som vanligen utlöser OAS.
- Beskriva vilka de gråborelaterade födoämnena är och vilka symtom dessa kan ge.
- Redogöra för när analys av allergena komponenter och mikroarrayteknik för analys av IgE-antikroppar mot ett stort antal allergena komponenter (ISAC-test), kan vara värdefullt att använda vid utredning av födoämnesöverkänslighet.
- Beskriva när födoämnesprovokation kan bli aktuellt och hur födoämnesprovokationer går till.
- Identifiera när elimination av ett eller flera födoämnen kan vara en del av behandlingen samt när elimination är olämpligt.
- Bedöma om patienten ska ha anafylaxiberedskap.
- Förklara vad mataversion innebär.
- Beskriva födoämnesrelaterade problem hos patienter som har irritable bowel syndrome (IBS).
- Förklara skillnaden mellan olika former av vetemjölsöverkänslighet.
- Förklara dietistens roll vid omhändertagandet av patienter med IgE-medierad och icke IgE-medierad födoämnesöverkänslighet.
Kontakt
För frågor om kursämnen inom ST
E-post:
kursamnen-st@socialstyrelsen.se
Telefon:
075-247 30 00
Senast uppdaterad:
Publicerad: