Förslag till nationell strategi och handlingsplan för rehabilitering och habilitering

Just nu pågår arbete med att ta fram förslag till nationell strategi och handlingsplan för rehabilitering, habilitering och användning av hjälpmedel. På den här sidan kan du läsa mer om hur arbetet går till och hur du som företräder en organisation eller verksamhet kan ge inspel.

Möjlighet till skriftliga inspel

Mellan 1 september och 31 oktober 2025 finns det möjlighet att lämna skriftliga inspel till arbetet med den nationella strategin via ett webbformulär. Länk till formuläret kommer att finnas här på sidan. Webformuläret vänder sig till organisationer och verksamheter som önskar bidra med konkreta aktiviteter eller åtgärder för att nå en mer jämlik och effektiv rehabilitering och habilitering.

Allt underlag som skickas till Socialstyrelsen utgör allmän handling och kan därför komma att lämnas ut på begäran. De enskilda underlagen kan därtill komma att offentliggöras, till exempel på Socialstyrelsens webbplats. Inkludera därför inte uppgifter om personliga förhållanden eller andra känsliga uppgifter i underlaget.

Varför behövs en nationell strategi?

Allt fler överlever svåra medicinska tillstånd och antalet personer som lever med kroniska sjukdomar ökar i Sverige. Det i kombination med ökad medellivslängd ger ett ökat behov av rehabilitering och habilitering. Idag finns stora variationer i både tillgång och kvalitet, vilket påverkar livskvaliteten för den enskilde.

Vad är det som ska tas fram?

Vi tar fram förslag till nationell strategi och handlingsplan för rehabilitering och habilitering. Syftet är att skapa förutsättningar för att rehabilitering och habilitering bedrivs på ett effektivt och jämlikt sätt för stora grupper av patienter. Förslagen kommer behöva prioriteras. I hälso- och sjukvården finns en prioriteringsordning som säger att den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården.

Hur ser processen ut?

  • Uppdraget genomförs i en kartläggnings- och dialogfas samt en bearbetnings- och förslagsfas.
  • Totalt kommer Socialstyrelsen att ha runt 20 dialoger och samråd under hösten 2025.
  • Samråd med företrädare för patient-, anhörig- och brukarorganisationer kommer ske genom ett samarbete med Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället, NOD. Samråden kommer hållas i mitten av oktober. Inbjudan kommer via NOD.
  • Dialoger med företrädare för hälso- och sjukvården kommer ske i samarbete med regionernas nationella kunskapsstyrning och nationellt programområde, NPO, för rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin. Även företrädare för kommunal hälso- och sjukvård samt privata utförare kommer bjudas in.
  • Utöver det kommer professionsföreningar, andra myndigheter, SKR, branschorganisationer inom hjälpmedelsområdet samt högskolor och universitet med grundutbildningar inom området få möjlighet att bidra med sina erfarenheter.
  • För att belysa området hjälpmedel kommer fem temadialoger med verksamhetsföreträdare genomföras: Tema ortopedteknik, Tema hjälpmedel i dagliga livet, Tema hjälpmedel i gränslandet mellan arbete och dagliga livet, Tema syn och hörsel, Tema kommunikation och kognition.
  • För att belysa områdena ur ett forskningsperspektiv kommer Socialstyrelsens vetenskapliga råd samt ytterligare några forskare erbjudas möjlighet att delta i separata dialoger.
  • Information och samverkan sker även löpande med Socialstyrelsens råd för funktionshinderfrågor.

När är det klart?

Slutredovisning sker senast den 30 maj 2026. Därefter är det Regeringskansliet som bereder ärendet vidare.

En delredovisning med plan för genomförande lämnades till Regeringskansliet den 25 april 2025. Vill du ta del av den? Skicka ett mejl till strategirehabilitering@socialstyrelsen.se.

Mer hos andra

Kontakt

Har du frågor? Mejla oss gärna på
Senast uppdaterad:
Publicerad: