Våldsutsatta behöver bättre stöd vid myndighetskontakter – nu ska det bli mer samordnat
Visste du att...
Var tredje kvinna och var femte man har utsatts för våld av en partner eller tidigare partner någon gång i livet. 200 000 barn växer upp i ett hem där våld förekommer.
– Det kan vara svårt att navigera bland alla myndighetskontakter när man befinner sig i en utsatt situation. En våldsutsatt person behöver ofta ha kontakt med flera olika myndigheter och aktörer, till exempel socialtjänsten, hälso- och sjukvården och polisen. Det blir en extra börda att hantera allt detta när man är utsatt för våld. Därför är det viktigt att våldsutsatta kan få hjälp att samordna myndighetskontakterna, säger Frida Svanberg, utredare på Socialstyrelsen.
Uppdrag med flera delar
Socialstyrelsen fick under 2024 i uppdrag av regeringen att analysera om kontaktpersoner är en ändamålsenlig insats för att tillgodose våldsutsattas behov.
Myndigheten ska också ta fram ett förslag på hur ett samordnat stöd kan se ut.
Uppdraget handlar om våld i nära relationer och särskilt sårbara gruppers behov ska uppmärksammas, inklusive barn och personer utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.
Vad är en kontaktperson?
- Person som arbetar hos socialtjänsten eller är utsedd av socialtjänsten.
- Ska ge våldsutsatta samordnat stöd och hjälp vid myndighetskontakter.
- Kan också ge vägledning och hjälp som underlättar vardagen för den utsatta.
Arbetet som kontaktperson kan utföras av en särskild person eller ske som en del av ordinarie arbetsuppgifter. Kontaktperson kan finnas med eller utan biståndsbeslut.
Källa: Socialstyrelsens definition av kontaktperson i uppdraget Föreslå åtgärder för att våldsutsatta ska få samordnat stöd vid myndighetskontakter.
Skillnad i hur stödet erbjuds
Som en del i uppdraget har Socialstyrelsen frågat Sveriges 303 kommuner och stadsdelsområden hur de arbetar med att ge stöd vid myndighetskontakter. 262 har svarat.
64 procent säger att de erbjuder stöd i någon form. 15 djupintervjuer har också genomförts med kommuner som uppger att de erbjuder ett samordnat stöd vid myndighetskontakter.
– Vi ser att det finns en stor variation i hur man arbetar med att ge våldsutsatta stöd med myndighetskontakter. Det är flera kommuner som arbetar med att ge stödet genom utredande socialsekreterare eller behandlare. Det finns även kommuner som arbetar med specifika insatser som syftar till att ge våldsutsatta ett mer samordnat stöd vid myndighetskontakter, säger Simon Norman, utredare på Socialstyrelsen.
Stöd är mer än myndighetskontakter
Kommunerna beskriver att praktiskt och individanpassat stöd efterfrågas av våldsutsatta – och att det är något mer än stöd vid myndighetskontakter.
– Det kan till exempel handla om att hjälpa till vid en flytt eller när man ska skaffa nytt ID-kort, bank-ID och mobilabonnemang. Det praktiska stödet beskrivs också ofta som en förutsättning för att kunna ta till sig andra insatser, säger Simon Norman.
Långsiktighet är en annan sak som lyfts för att minska risken att våldsutsatta går tillbaka till utövaren. Insatser pågår ofta upp till ett år med möjlighet till förlängning.
Samverkan runt den våldsutsatta behövs
Samverkan är avgörande för att kunna ge bra stöd, menar kommunerna. Det gäller såväl intern som extern samverkan.
– Den interna samverkan beskrivs som viktig för att kunna individanpassa stödet till de våldsutsatta. Framför allt lyfts arbetssätt som rör gemensamma möten och ärendedragningar som framgångsfaktorer, men också att utbilda internt inom våld i nära relationer, säger Simon Norman och fortsätter:
– För extern samverkan nämns liknande saker: Strukturer, tydliga kontaktvägar och kunskap om våld hos alla aktörer är viktigt.
Nästa steg: Ta fram ett förslag
Socialstyrelsen ska nu ta fram förslag som innehåller:
- Hur ett samordnat stöd kan se ut och kan individanpassas
- Vilka aktörer som bör ingå och vilka yrkesgrupper som bör vara involverade
- Hur stödet kan implementeras och förvaltas.
Syftet är att fler ska ges möjlighet att lämna och inte återvända till en våldsam situation. Uppdraget ska slutredovisas senast den 10 april 2027.
– Vi vill ta fram ett förslag på samordnat stöd som verkligen hjälper de som är våldsutsatta, men som också fungerar för kommuner och andra aktörer att använda, säger Frida Svanberg.