Två kvinnor samtalar i ett kontor

Temavecka: Kunskapsbaserad socialtjänst

Publicerad:
Ta chansen och lär dig mer om hur du och dina kollegor kan stärka en kunskapsbaserad socialtjänst. Hela vecka 14 bjuder vi in till en daglig morgonsoffa och lunchföreläsning som ger dig konkreta tips i utvecklingsarbetet.

I den nya socialtjänstlagen blir det krav på att socialtjänstens hjälp ska utgå från vetenskap och beprövad erfarenhet. Välkommen till en temavecka där vi fokuserar på en socialtjänst i förändring mot mer kunskapsbaserade arbetssätt.

Det här är den första av våra temaveckor om den nya socialtjänstlagen, nästa är den 19-23 maj (vecka 21) och handlar om en förebyggande socialtjänst.

För vem

Vi riktar oss främst till dig som är socialchef, enhetschef eller jobbar med kvalitets- och verksamhetsutveckling inom socialtjänsten.

Program

Vi kommer att komplettera med länkar till webbsändningarna inom kort. Morgon- och lunchsändningarna kommer att spelas in så att de går att ta del av efteråt.

Måndag den 31 mars

8:30 – 8:55 Hur arbetar Socialstyrelsen för att underlätta socialtjänstens omställning?

Introduktion till veckan. Samtal om kommunernas behov, kunskapsmyndighetens roll och vad som krävs för att utveckla en kunskapsbaserad socialtjänst.

Medverkande: Björn Eriksson, GD och Stina Hovmöller, enhetschef

12:00 – 12:45 Vad är en kunskapsbaserad socialtjänst?

Definition, syfte och värdet av att basera socialt arbete på forskning och beprövad erfarenhet. Varför behövs det, vad händer om socialtjänsten inte jobbar efter bästa tillgängliga kunskap?

Föreläsare: Johanna Kumlin, chef för FoU-enheten

Tisdag den 1 april

8:30 – 8:55 Hur ”kunskapsbaserar” jag i mitt dagliga arbete?

Samtal om evidensbaserad praktik och vikten av att skapa en lärande organisation. Varför du ska utgå från nuläget och börja där du står? Hur du kan tänka kring de kunskapskällor du har?

Medverkande: Reneé Andersson, forskare och Julia Zyto, utredare

12:00 – 12:45 Evidensbaserad praktik – hur går det till?

Ett evidensbaserat arbetssätt handlar om att inhämta och använda kunskap från forskning, brukaren och professionen. Men hur gör man i praktiken? Vi presenterar vårt ”lärstöd” som hjälper er verksamhet att hitta och skapa denna kunskap.

Föreläsare: Julia Zyto och Reneé Andersson

Onsdag den 2 april

8:30 – 8:55 Varför är dokumentation så viktigt?

Samtal om hur rätt dokumentation kan stärka kunskapsutvecklingen. Vad är rätt dokumentation och vilken betydelse har individdata för rättssäkerhet och kvalitet?

Medverkande: Cecilia Östergren, jurist och Erik Wessman, utredare

12:00 – 12:45 Hur ska jag tänka kring individbaserad systematisk uppföljning (ISU)?

ISU handlar om att beskriva och mäta arbetet med enskilda brukare och sammanställa informationen på gruppnivå. Hur bidrar det till kunskapsutvecklingen och kvaliteten i vår verksamhet? Hur kommer jag igång med att göra en ISU – vad kan jag göra – och varför?

Föreläsare: Erik Wessman, utredare

Torsdag den 3 april

8:30 - 8:55 Hur samarbetar Socialstyrelsen regionalt och nationellt?

Hur kan samverkan och erfarenhetsutbyte fungera? Vilka olika roller har vi lokalt, regionalt och nationellt för att bidra till kunskapsutveckling?

Medverkande: Åsa Hedberg Rundgren, FoU välfärd, Ola Götesson, ordförande för nätverket för Regionala samverkans- och stödstrukturerna och Magnus Wallinder, enhetschef.

12:00 – 12:45 Hur kan forskningen FoU och regionala samverkans- och stödstrukturer, RSS hjälpa oss?

Vad är en FoU-miljö och hur kan en kommun samarbeta med forskningen för att få tillgång till kompetens och kunskap som behövs socialtjänstens verksamhet? Hur samarbetar Socialstyrelsen, andra myndigheter och SKR med kunskapsstyrning och kunskapsutveckling inom socialtjänsten?

Föreläsare: Eva Britt Lönnback Yilma, utredare FoU-enheten, Åsa Wassbäck, SKR, Krisztina Buki Tornbjörk, kansliet för Partnerskapet till stöd för kunskapsstyrning inom socialtjänsten

Fredag den 4 april

8:30 – 8:55 Hur kan vi stärka tillgången till metoder och arbetssätt?

Samtal om bästa möjliga kunskap och om att använda metoder som inte är utvärderade. Vad är bästa vägen framåt?

Medverkande: Uppdateras inom kort

12:00 – 12:45 Hur ska jag tänka när ett etablerat arbetssätt ska fasas ut?

Det pratas mycket om att ny kunskap och nya arbetssätt ska implementeras. Men det är också viktigt att fasa ut gamla arbetssätt. Hur stödjer jag en framgångsrik avimplementering?

Föreläsare: Emanuel Åhlfeldt, forskare och utredare

Fakta om nya socialtjänstlagen

Den nya socialtjänstlagen som planeras träda i kraft den 1 juli ska vara bättre anpassad till hur samhället ser ut i dag och syftar till att göra socialtjänsten mer förebyggande, tillgänglig och kunskapsbaserad. Samtidigt stärks barnets rättigheter och det förtydligas att socialtjänsten ska främja både jämlika och jämställda levnadsvillkor.