Ambulanssjukvårdare arbetar med att stoppa blödning i kvinnas arm.

Fler ska lära sig stoppa en livshotande blödning

Publicerad:
Varje år dör cirka 3 000 personer till följd av trauma i Sverige. Med ökad kunskap hos allmänheten om hur större blödningar stoppas, skulle många liv sparas. Därför berättar Socialstyrelsen hur man gör i en nationell satsning.

Endast 35 procent i åldern 18–29 år känner sig trygga i hur de bör agera om de är först på plats vid en olycka där en person blöder kraftigt. I äldre åldersgrupper är kunskapen högre, men fortfarande känner runt hälften sig otrygga i hur de ska agera.

"Bättre rustad att rädda liv"

Det man ska göra är att trycka på såret med raka armar och larma 112, sedan hålla kvar tills ambulans kommer till platsen och tar över livräddningen.

– Det här är livsviktig kunskap i ordets rätta bemärkelse. Budskapet är enkelt: Gör något, du förvärrar ingen skada genom att agera. Med rätt kunskap är du bättre rustad att rädda liv, säger Socialstyrelsens generaldirektör Björn Eriksson.

Ska sprida kunskap till allmänheten

Just nu rustar Sverige sin försvarsförmåga. En viktig del i detta arbete är att även allmänheten behöver öka sin kunskap om hur man stoppar en kraftig blödning. Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att sprida kunskap till allmänheten som stärker samhällets förmåga att hantera olyckor, kriser och krig.

Samarbete med andra

Videomaterial syns i sociala medier och på bio.

Webbplatsen Stoppa blödningen ger fördjupad kunskap och besvarar vanliga frågor.

Socialstyrelsen samarbetar i uppdraget med Röda Korset, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Katastrofmedicinskt centrum, KMC.